Зарко Маринов, водач на листата на Демократична България: „Демографската криза се задълбочава, заради прекомерната централизация на властта!“

Зарко Маринов, водач на листата на Демократична България: „Демографската криза се задълбочава, заради прекомерната централизация на властта!“

„Основен акцент в предизборната ми кампания и основен приоритет в програмата на Демократична България е предизвикателството, което стои пред страната ни - демографската криза. Този проблем е един от най-трудните за решаване и през последните 10 години се задълбочава, вместо да започне да се решава. Според нас се задълбочава по една основна причина и това е прекомерната централизация на властта през последните години“. Това коментира на пресконференция днес пред медиите кандидатът за народен представител и водач на листата на Демократична България Зарко Маринов. За срещата в Смолян да го подкрепи пристигна и ген. Атанас Атанасов- съпредседател на Коалиция ДБ и председател на ДСБ .

Последните 10 години в трите правителства на Бойко Борисов, бе изграден модел на управление, който лиши местните хора от участие във вземането на решения, а също и от възможността те да дават свои предложения как да бъдат харчени общите пари, тоест парите от бюджета. В резултат на това, ние днес виждаме един куп проблеми, които не са решени повече от 10 години, като инфраструктурни например, които щяха да дадат развитие и поминък на Смолянска област. Ще припомня само част от тях, посочи Маринов.

"От години все започваме първи копки на един околовръстен път на Чепеларе, който трябва не само да помогне на общината да се развие, като курортен център, а и да се скъси времето на пътуване между Пловдив и Смолян. Имаме повече от 10 години едно обещание за разширение на пътя Асеновград – Смолян, което уж беше финансирано. Следващото нещо, което беше забавено и то по политически причини от страна на ГЕРБ – едни промени в законодателството, които за сега правят невъзможно да се случи най-важния проект за Смолян, който може да го оживи, като туристически център, това е СТЦ Перелик. В момента не може да тръгне този проект, тъй като има промени в закона, така че на заменени гори да не може да се променя предназначението им. Това означава,че не може да се строи. Заменените гори бяха основно между община Смолян и държавата, защото трябваше да бъдат предвидени земите, на които да се развива този туристически център и община Смолян стана акционер“, обясни кандидатът за народен представител.

На следващо място, ние имаме повече от 10 години с първа копка, още от времето на Станишев, един топлопровод от Ерма река до Златоград. И там все още не е започнало строителството при избран изпълнител и сключени договори. Не на последно място е завършването на околовръстния път на Смолян през промишлената зона на Устово, което би дало възможност в града да бъде изграден бизнес инкубатор за старта на компании, които могат да привлекат млади хора в града ни“, каза пред медиите Зарко Маринов.

zarko

„Днес сме изправени пред избор, дали да се измъкнем от блатото на корупцията и да започнем да решаваме икономическите проблеми в държавата, защото корупцията ни лишава от милиарди средства". Това коментира в Смолян ген. Атанас Атанасов, съпредседател на коалиция Демократична България и председател на ДСБ.

„Минимум 10 милиарда се крадат на година в нашата държава и те не отиват нито за млади хора, нито за пенсионери. Второто нещо - ние дълги години бяхме на водораздел, като една от държавите, която беше много близко до разпадналия се Съветски съюз и ние така или иначе взехме много колебливи решения по отношение на принадлежността ни към ЕС и нашето членство в евроатлантическите структури. Тази наша колеблива позиция ни отреди да бъдем най-бедните в ЕС и това нещо се задълбочи по време на трите правителства на Борисов, който управлява с ДПС, зад гърба си макар и неявно, повече от 10 години.

През тази година се случи едно от най-ужасяващите неща в Европа – Русия, вероломно нападна Украйна и в момента се опитва да прави нов геостратегически план, който да е изгоден за върхушката в Кремъл, но така или иначе това е огромното предизвикателство пред нас. Аз смятам, че страната ни може да тръгне напред, когато сме силен, ясен и предвидим евроатлантически партньор на западния свят, към който се стремим от самото начало на демокрацията в България. Искам да се спра на няколко национални проблема, които са важни.

Първо, войната в Украйна промени живота ни. За съжаление в българското общество и в българския политически живот има сили, които без да го правят явно, застанаха на страната на агресора. Да, ние бяхме в едно много сложно мнозинство, но трябва да подчертая, че това се случи преди да започне войната и основната цел тогава на това мнозинство беше да сформираме правителство и да работим за демонтиране на корумпираната Борисова държава. След започването на войната излезе, като предизвикателство пред цялото ни общество отношението към войната. Сега призоваваме хората, да излязат и да гласуват, за да може да бъде сформирано проатлантическо мнозинство, което да заеме категорична позиция по отношение на войната в Украйна, за да бъдем предвидим и силен партньор в съюзите, в които членуваме. В тази връзка БСП могат да бъдат наш партньор, само ако заемат категорична позиция по темата с войната. Това трябва да е ясно", посочи ген. Атанасов.

"Войната промени живота ни основно в икономически аспект, защото високите цени на енергоносителите са пряка последица от нея. Това е един от инструментите на Путин, за да може икономически да потиска европейските страни. По отношение на енергоносителите , това е предизвикателство пред страната. След изборите веднага, новосформираното народно събрание ще трябва да се заеме с приемането на годишния бюджет, проекта на който ще бъде внесен от служебното правителство. Трябва много внимателно да прегледаме този документ. В такава екстремна ситуация на война не можем да изоставим социалните плащания и да не се погрижим за това най-бедното население да получи подкрепа. Второто важно нещо е, че средния и дребния бизнес трябва да получат подкрепа от държавата, защото при тези високи цени на енергоносителите ще се стигне до масови фалити. Основна част при приемането на бюджета е да се предвидят в разходната част такива буфери, които да не позволят да се срине икономиката. Темата с газа е доста преекспонирана в България и се използва като инструмент за сплашване на населението. Служебното правителство не би трябвало да участва в изборите, но със действията, които предприема сякаш се готви за по-дълъг мандат на управление“, заяви председателят на ДСБ в Смолян.

От Смолян ген. Атанасов заяви, че хората, които се двоумят за кого да гласуват трябва да знаят, че ако ГЕРБ е първа политическа сила това е най-сигурното средство да имаме ново служебно правителство. "ГЕРБ не могат да създадат управленска коалиция, те са токсична политическа сила, с която дори и скритият им съюзник до преди време, не би се съгласил да управлява", каза Атанасов

По думите на лидера на ДСБ в предишния парламент коалиция ДБ са били най-последователния, най-лоялния и най-предвидимия партньор.

Атанасов подчерта, че в предходния мандат са били заложили в управленската си програма 35 % съкращение на администрацията, но правителството на Петков не е съкратило нито един чиновник. "Това е важно за в бъдеще, щом ще работим заедно, ще настояваме това да се случи, за да се оптимизира държавната администрация. Тези избори трябва да се разглеждат като прелюдия към местните избори. ГЕРБ разполага с 80 общински кмета. Администрациите, създадени по времето на ГЕРБ бих ги охарактеризирал като „окалинчени“ – бяха назначавани поголовно хора, които нямат качества, но важното бе да са послушни и да работят в подкрепа на това корупционно управление. От тук нататък трябва да се работи и за промяна на функционирането на местната власт. Ние трябва да обмислим дали не трябва да се лимитират и мандатите на общинските кметове, защото местната власт се феодализира, има райони, където кметовете са по четири, пет мандата, създават се феодални управления, които работят само в един тесен кръг, около кмета", заяви ген. Атанасов.

Искам да подчертая, че ДБ в миналия парламент имаше успешен народен представител от Смолян в лицето на Зарко Маринов - местен човек, познат, който смятам, че и на тези избори ще има успех, поради тази причина и не само, а и защото през цялото време, като народен представител беше целеустремен да направи нещо за региона. Беше загрижен за хората в областта и смятам, че всички са забелязали това. Аз искам да ги помоля да го подкрепят отново, защото той може да бъде полезен на хората, с които живее тук заедно. Зарко Маринов беше един от активните народни представители, който работи за демократизиране на местното управление. Трябва да се промени механизма, с който се управлява, посочи Атанасов. В заключение съпредседателят на ДБ заяви, че за тях като коалиция има два изключително важни приоритета – повсеместна битка с корупцията на Борисовата държава и категорична евроатлантическа позиция на България, относно войната в Украйна.

Зарко Маринов отчете свършеното през седемте месеца като народен представител на региона. „11 законопроекта внесох, и смея да твърдя, че съм бил най-активния депутат. По отношение на въпросите ми като парламентарен контрол, те са десетки. Един от законопроектите, който внесох, беше за повече прозрачност на местната власт. В момента голяма част от решенията на общинските съвети се вземат анонимно и хората не знаят кой общински съветник как е гласувал. Възнамеряваме да внесем нов закон за местно самоуправление, защото голямото предизвикателство е, че са обезвластени регионите, заради прекомерната централизация в държавата. Предлагаме регионалното и местното управление да са в едно министерство. Искаме да разширим правомощията на областните управители“, посочи Маринов. "Основната ни задача е да направим така, че все повече решения да се вземат на местно ниво – децентрализация е най-важното нещо, което трябва да се случи", заключи Зарко Маринов.

Гласувайте за "Демократична България" с номер 25 в бюлетината на 2 октомври 2022г.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация!

Вирни се горе