Зарко Маринов: Ще спрем обезлюдяването на Родопите, когато дадем властта на младите

Зарко Маринов: Ще спрем обезлюдяването на Родопите, когато дадем властта на младите

Г-н Маринов, водихте много активна кампания като водач на листата на „Демократична България“, обиколихте цялата Смолянска област. Как ще обобщите впечатленията си?

В интерес на истината обиколих много градове и села в десетте общини на областта, но бе невъзможно да минем през всяко населено място. Преди малко видях под моя публикация във Фейсбук въпрос от Радка Калайджиева, която ме пита защо всички подминават село Фатово. Заради противоепидемичните мерки бяхме принудени да правим срещите си само навън, и то в часовете, когато не е студено. Аз съм бил във всички населени места в областта покрай работата си като журналист.

И ще продължа да обикалям, така че ще посетя и село Фатово. А иначе се вижда, че областта ни продължава да се топи, в селата се срещам предимно с възрастни хора. Кахърни. Защото цените растат. Хлябът вече струва 1,50 лв. за 600 грама. Млякото подмина 2 лв. Да не говорим за останалите хранителни продукти. С дърва трудно се снабдяват, и те станаха много скъпи. Дано това освести политическите партии и след 14 ноември бъде избрано редовно правителство. Но не какво да е и на всяка цена, а правителство без ГЕРБ и ДПС, което да овладее инфлацията, да спре чудовищните кражби на милиарди, да спре покачването на цените, да овладее пандемията с Ковид-19, да се нормализира животът. След месец започва зимният сезон в Пампорово и Чепеларе. Какво правим, ако не се овладее епидемията?

Видях и как са изтичали парите от европейските фондове. 17 милиона лева в пречиствателни станции в селата Грохотно, Триград и Селча, които не работят, други 17 милиона лева в екопътеки в Неделино, и от които няма и помен. Минах десетки пъти покрай срутището край разклона за Тикале . Нищо, а милионите отидоха. По новия асфалт между Средногорци и Рудозем има ремонт на ремонта. Копаят, за да сложат тръби за водата от язовир „Пловдивци“ до град Мадан. Досегашните управляващи казват, че ще сложат ред в хаоса. Но този хаос е благодарение на тях. Строиш язовир „Пловдивци“ със заем, но не си направил водопровода до язовира. След това ремонтираш пътя, където минава въпросният водопровод с европейски средства, и отново не слагаш тръбите преди да полагаш асфалт. Умът ми не го побира. Изглежда по цялата верига на управлението са само калинки. Видях плачещия за модернизация санаториум в Баните, от който всяка година заминават за София по 1 милион лева. А също и неугледния и осеян с дупки площад в село Триград, недовършени улици, а милионите от билети от пещерата „Дяволското гърло“ заминават някъде по друга гербаджийска схема. Видях падналото училище в село Брезе престъпното безхаберие в Беденските минерални бани. Видях обаче и добрия пример – в село Ягодина, където младите хора не са напуснали селото, защото компетентни местни хора управляват Ягодинската пещера и развиват туризма в региона. Но и те очакват от парламента да си свърши работата. Като се регламентира туристическите разходки с джипове с едно малко допълнение в нормативната уредба. Да са спокойни и туристите, и предлагащите услугата млади хора.

А може ли да се спре обезлюдяването на Смолянска област? И как да стане това?

Като се даде властта на младите и образованите. Смятам за изключително неудачно кандидати за народни представители в Смолян да бъдат хора на преклонна възраст, живеещи в София, пък били те експерти, професори и т. н. Ние от „Демократична България“ дадохме пример с листата си. В нея са млади хора със семейства и деца, добре образовани и които милеят за родния си край като Асен Чолаков от Рудозем, Борис Савов от Чепеларе, Симеон Джамбазов от Златоград, Делян Беширов от Неделино, Станислав Искренов от Девин. Компетентни хора, които сега влизат в политиката, но бяха по протестите миналата година. Намирам загрижеността за демографската криза в Смолянско на една политическа партия за проява на изключително лицемерие. Защото всичките назначения на отговорни постове в държавни служби от служебното правителство бяха не на млади специалисти, а на обременени с миналото номенклатурни кадри. Не можеш да очакваш да се върнат младите в градове и села, в които местната власт се феодализира, а за да успееш да се реализираш, трябва да си член на ГЕРБ или ДПС. Как да убедиш да се върнат млади хора, когато една по една регионалните държавни институции в Смолян се закриват, или преминават на управление от София или Пловдив.

Днес след 12-годишното управление на Борисов имаме прекомерна централизация, а правителството контролира напълно над 50% от приходите на общините и около 60% от техните разходи. България е една от малкото страни в Европейския съюз, в която липсва второ ниво на самоуправление. Моделът на местната власт у нас е във фактически фалит и това е причината за обезлюдяването на региони като Смолянския. Не е в липсата на природни дадености и ресурси. Живеем в едно от най-красивите места, имаме богатството на гората, минерални извори, подземни богатства. Имаме човешки капитал – високо образовани хора, на второ място след София по оценки от матурите, съхранен морал, ниска престъпност. Но моделът на прекомерна централизация на държавата, изграден от Борисов, за да се канализира корупцията, убива граничните и периферните региони. Затова трябва да имаме нов закон за местното самуправление, нов закон за обществените поръчки, за да спрат кражбите на обществени средства. И да дадем път на младите, които носят европейските ценности.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе