Заработи нов сайт за ваксините в България

Заработи нов сайт за ваксините в България

Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите в България.

Заместник-здравният министър доц. Михаил Околийски заяви, че в обществото се очертават пет клъстера в отношението към ваксините. Около 25% са твърдите привърженици на ваксините, около 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни чрез целенасочени послания, и едва около 12% са твърдите антиваксъри.

"Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%. Нашето оръжие да се борим с това, за съжаление не е науката. Решението дали да се ваксинираш, е емоционално, а не рационално", отбеляза и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По негови думи, ако хората разберат, че ваксинацията е за тяхно добро, ще я направят.

За целите на новия сайт на МЗ е използвана платформата "Плюс мен" - https://plusmen.bg/, която беше пусната по време на пандемията, за да предоставя информация за ваксините срещу COVID-19. Актуализираният портал представя данни за задължителните и препоръчителни имунизации, всяко едно от заболяванията, срещу които са насочени ваксините, както и Националните програми за ваксинация, които се реализират у нас. В сайта могат да бъдат намерени отговори на най-често задаваните въпроси и опровержение на най-разпространените митове, свързани с ваксините.

Проучване на УНИЦЕФ по поръчка на Министерството на здравеопазването показва, че 61% от родителите на деца до 4 г. са в подкрепа на задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини. 83,7% от личните лекари се обединяват около мнението, че ваксините от имунизационния календар на децата на възраст от 0 до 6 г. трябва да останат задължителни.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че вече е започнало приложението на новата ваксина - Gardasil 9, по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Момичета от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни могат да получат безплатно ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV). За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози. Досега по Програмата се осигуряваха безплатно ваксините Gardasil.

От сряда, 27 септември, започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19. В Регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предназначени за лица над 12 години, а през следващата седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години.

По Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г. тази година е осигурено финансиране на 370 544 ваксини срещу грип. Очаква се през следващите три години броят им постепенно да се увеличава, като целта е през 2026 г. да бъде постигнат 35% обхват на целевата група.

Вирни се горе