Запознаха д-р Дариткова с идеята, Славейно да кандиданства за Гинес

Запознаха д-р Дариткова с идеята, Славейно да кандиданства за Гинес

Запознаха д-р Дариткова с идеята, Славейно да кандиданства за Гинес, като селище с най-много лекари

Пет родопски села празнуваха в легендарната местност „Хайдушки поляни“ край Смолян. Изявата се организира от община Смолян, кметствата и народните читалища на Кутела, Виево, Славейно, Петково и Момчиловци.

Стотици жители и гости на земляческия събор станаха свидетели на реализираната за втори път идея за обща инициатива на съседните селища.Празникът уважиха народният представител д-р Даниела Дариткова, кметът на община Смолян Николай Мелемов, общинските съветници от ГЕРБ Красимир Исаков, Софка Иванова, Мариана Сивкова, Борислав Георгиев и Елин Лилов.

Кметът Николай Мелемов откри събора, като поздрави гостите, организаторите и участниците във фолклорните изяви. Той приветства решението на жителите на петте съседни села да възкресят за нов живот старата инициатива за събор на историческата местност. „ Обединените ви усилия заслужават уважение, защото вие не само споделяте имоти на това място , а сте заедно и единни във веселието, в почитането на своите корени, в стремежа си да опазите роднинските връзки и приятелства. Българите имаме нужда точно от такъв пример – да се обединяваме, да вървим напред и да имаме общи цели“, заяви Мелемов. От името на кметовете домакини Сийка Касабова от Славейно поздрави присъстващите и изказа благодарност на читалищата и всички спонсори, които са дали кураж да се организира събитието. Концертната програма беше открита от самодеен колектив при читалище „Зора 1956” – с. Кутела, а специално за събора от София бяха пристигнали танцов клуб „Чанове“ с ръководители Костадин и Нена Господинови. В надпяването участие взеха още самодейците от читалищата “Искра 1957” – Виево, “Съгласие 1883” – Славейно, “Светлина 1925” – Момчиловци, “Христо Ботев 1958” – Малка арда.

Всички инидивидуални изпълнители и участници във фолклорните изяви получиха грамоти от община Смолян и кметствата на селата-организатори. На поляните до късно през нощта се виха кръшни хора от различни фолклорни области в страната.Кметът на Славейно запозна председателя на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова с идеята селото да кандидатства за рекордите на Гинес чрез община Смолян, като селище с най-много лекари на глава от населението.

Вирни се горе