ЗАПОВЯДАЙТЕ НА „ПУСТОВЕ- 2024“

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА „ПУСТОВЕ- 2024“

За 33-та година от възстановяване на народната традиция “ПУСТОВЕ” (“Сирни заговезни”) по Християнския календар, тази година на 17-ти март (неделя) от 18.00 часа Народно читалище “Орфееви гори-1870”- гр.Смолян, кв.Райково организира и проведежда общоградски празник. Заедно щe си поискаме и дадем прошка, ще запалим “Орадата” – символ на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването, ще изгорим “Злото”, ще се повеселим и ще играем хоро в първия пролетен празник за тази година.

Както природата се събужда за нов живот, така и в нас, хората, се засилва надеждата и вярата за по-добри дни. Да се радваме на благословия за здраве и берекет!

Alternate text

Най-видния “кабадалия” – големец ще има възможност да ни продкрепи финансово на принципа “ Не му е в многото, а му е в послагването”. Той ще запали “Орадата” за здравето и благополучието на всички наши съграждани.

Alternative xt

В огъня ще изгорим символично Злото – специално изработено чучело.

В концертната програма ще вземат участие читалищните състави оркестър “100 каба гайди”, клуб Хоро”, смесен битов хор, детски и младежки танцови формации, клуб „Зевзек“, фолклорен квартет „Аглика", фолклорна формация "Зорница", детски фолклорен квартет, смесена битова група и др.

Около големия огън „Орада“ се извиват хора до късно вечерта. И всеки иска да поиграе, защото това е последното хоро до Великден.

Вирни се горе