ЗАПОВЯДАЙТЕ НА „ПУСТОВЕ- 2023“

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА „ПУСТОВЕ- 2023“

За 32-ра година от възстановяване на народната традиция “ПУСТОВЕ” (“Сирни заговезни”) по Християнския календар, тази година на 26-ти февруари (неделя) от 18.00 часа Народно читалище “Орфееви гори-1870”- гр.Смолян, кв.Райково организира и проведежда общоградски празник. Заедно щe си поискаме и дадем прошка, ще запалим “Орадата” – символ на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването, ще изгорим “Злото”, ще се повеселим и ще играем хоро в първия пролетен празник за тази година.

Както природата се събужда за нов живот, така и в нас, хората, се засилва надеждата и вярата за по-добри дни. Да се радваме на благословия за здраве и берекет!

Най-видния “кабадалия” – големец ще има възможност да ни продкрепи финансово на принципа “ Не му е в многото, а му е в послагването”. Той ще запали “Орадата” за здравето и благополучието на всички наши съграждани.

В огъня ще изгорим символично Злото – специално изработено чучело.

В концертната програма ще вземат участие читалищните състави оркестър “100 каба гайди”, клуб Хоро” и танцови състави, смесен битов хор, детски и младежки танцови формации, клуб „Зевзек“ и фолклорен квартет „Аглика“.

Около големия огън „Орада“ ще извием хора до късно вечерта. И всеки ще иска да поиграе, защото това е последното хоро до Великден.

                                     
Вирни се горе