Започват Великденските пости

Започват Великденските пости

От днес започват същинските Великденски /Велики/ пости, които ще продължат до деня, когато ще отбележим най-светлия християнски празник – Възкресение Христово, който тази година ще отбележим на 16 април.

По канона Великденският пост започна миналата седмица, но през нея е разрешена консумацията на сирене, млечни продукти и риба. Същинският пост започва именно днес.

Великият пост е най-строг и най-продължителен. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.

За разлика от Коледните, през Великденските пости има само два дни, през които е разрешено консумирането на риба – Благовещение и Връбница. През останалото време това е забранено, забранено е също и консумирането на всякакви животински и млечни продукти. През Великия пост (освен първата и последната седмица) – постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Безгръбначните животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни.

Постът не е просто диета – въздържанието от определени храни (най-вече тези от животински произход) не е самоцелно. Идеята на поста е чрез лишаване на тялото да се смири душата. По време на пост, човек трябва да се въздържа и от сексуални контакти. Смята се, че децата, заченати по време на пост, също носят отговорност за невъздържанието на родителите си. Те често страдат от наследствени и хронични заболявания и има проблеми с възпитанието им, поради тяхната несдържаност и своеволие.

Вирни се горе