Започват редовни полети от Пловдив до Истанбул

Започват редовни полети от Пловдив до Истанбул

Два редовни полета седмично ще бъдат изпълнявани от Истанбул до Пловдив и обратно. За това се договориха на среща председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов, изпълнителният директор на аеропорта Красимир Пешев и представителите на турската нискотарифна авиокомпания „Пегасус еърлайнс“. Самолетите ще кацат на азиатското летище "Сабиха Гьокчен", откъдето има стотици възможности за прикачване на полет до различни части на света, включително полети до десетки желани дестинации в Европа и Азия.

Преговорите за откриването на редовната авиолиния са на финалната права и предстои подписване на договор, като първият полет се очаква да бъде осъществен на 21 януари 2023 година.

Цената на билета също е атрактивна, като прогнозната стойност е 70 евро в посока.

„Изключително сме щастливи, че в кратки срокове договорихме стартирането на редовната авиолиния Пловдив-Истанбул. По този начин се отваря вратата в Пловдив да пристигнат по-лесно туристи от различни точки на света, а и българи да летят без проблем от Пловдив до стотици дестинации чрез прикачване на истанбулското летище“, коментира председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов.

Линията се очаква да бъде атрактивна и за арменската общност в Пловдив, тъй като има удобна връзка с полети до Ереван.

Както всяка авиокомпания, така и тази очаква да бъде подкрепена от Фонда за развитие на летище Пловдив. Обещаната подкрепа е била ключова, за да бъде възможно разкриването на редовна авиолиния до Пловдив. Срещата на кметовете на Пловдив и Истанбул Здравко Димитров и Екрем Имамоглу, също е дала тласък за благоприятното развитие на преговорите.

Този месец летище „Пловдив” дава старт на зимната програма с нови чартърни полети. Полетите от Анталия и Измир до Пловдив ще се изпълняват от авиокомпанията SunExpress. Чартърните полети са общо осем на брой и ще се извършват до началото на месец февруари.

Втората програма е от Белфаст, Северна Ирландия и стартира на 20 декември. Полетите са 17 на брой, като ще продължат до 26 март и се изпълняват от авиокомпанията Jet2.

„Туристите, които ще бъдат привлечени от тези програми, са основно за зимните ни курорти. Това е добър признак за зимния туризъм у нас”, каза още Дойчин Ангелов.

В момента от летище Пловдив има редовни полети до двете лондонски летища Лутън и Станстед, немските в Дортмунд и Меминген, изпълняват се и полети до Дъблин.

Вирни се горе