Започват преговори за полети от Пловдив до Испания

Започват преговори за полети от Пловдив до Испания

Летище Пловдив организира срещи с българската общност в Южна Испания, за да ги запознае с възможностите за директна авиолиния от Малага до Пловдив. На нея ще присъства изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов, който ще представи накратко идеята и ще отговори на въпросите на присъстващите. Две срещи са предвидени в Малага на 9 март, събота. Първата е от 11 часа в Първо българско неделно училище „Родина“ и Асоциация “Малага-България 2010”, а втората е от 14 часа, организирана от Асоциация „Българска роза“. На 11 март, понеделник, от 19 часа ще се проведе среща с българската общност в Марбея, организирана от „Асоциация Марбея България 2013“.

През следващата седмица предстои среща и с представители на различни авиокомпании, Фонд за развитие на летище Малага и туристическия бранш от района на Андалусия.

„Потенциалът за развитие на нови авиолинии от Испания до летище Пловдив е голям. Има значителен интерес от българската общност в страната. Първи ни потърсиха от Южна Испания и затова започваме разговорите там. Желанието ни е да открием редовна авиолиния от Малага до Пловдив и да проучим възможностите за разкриване на полети от Валенсия, Барселона и Мадрид до летище Пловдив“, коментира изпълнителният директор на аеропорта Дойчин Ангелов.

Той подчерта, че освен интерес от българи, има сериозен потенциал за привличането на туристи в Пловдив и региона с откриването на линиите от Испания.

Данните сочат, че ръстът на испански туристи у нас за последните две години е с над 10%.

“Испанските туристи търсят нови места за преживяване и за тях Балканите са екзотика, както за нас палмите“, обясняват от туристическия бранш.

Според тях важен фактор за избора на Пловдив и региона от страна на испанските туристи, ще са наличието директни полети.

Статистиката показва, че испанските туристи у нас са на възраст между 45 и 75 години. Пенсионерите пътуват много и са ориентирани към културен туризъм. Записват се по тематични турове, обичат занаяти, музикални формати, археологически обекти и спа курорти. По-младите съчетават културата и зимните спортове.

Вирни се горе