Започва зарибяване на р. Девинска след замърсяването на речните води от 4 август/обновена/

Започва зарибяване на р. Девинска след замърсяването на речните води от 4 август/обновена/

От днес започва поетапно зарибяване на река Девинска, след проблема, предизвикан със замърсяването на речните води и измирането на риба от 4 август, съобщи кметът на Девин Здравко Иванов. Той допълни, че средства за извършване на зарибяване се осигуряват от бутилиращата компания за минерална вода „Девин“ ЕАД, съгласно подписан договор за дарение с местното сдружение на ловци и риболовци в Девин.

Над 500 пъстърви са пуснати днес във водите на р. Девинска като първа серия от планираното зарибяване, съобщиха от компанията „Девин“ ЕАД. Бутилиращата компания за минерална вода финансира акцията за поетапно зарибяване на речните води, след като на 4 август в р. Девинска бе намерена измряла риба, вследствие на нерегламентирано заустване на отпадни води от фабриката. Резултатите от анализа на водните проби след изтичането на замърсените води в реката все още не са оповестени, информират от ръководството на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян.

Кампанията за зарибяване предвижда пускане на още около 200 кг балканска пъстърва в реката. Зоната „Хвани-пусни“ отново е отворена за любителите на спортния риболов, допълват от „Девин“ ЕАД. От дружеството изразяват надежда, че със зарибяването, което се прави съвместно с община Девин и местното Ловно-рибарско дружество, популацията от балканска пъстърва ще бъде възстановена своевременно.

На „Девин“ ЕАД бе съставен акт от РИОСВ – Смолян за нерегламентирано заустване на отпадни води. По случая е образувано и досъдебно производство, което се наблюдава от Районната прокуратура в Смолян.

По образуваното досъдебно производство до момента са проведени действия по разследването - оглед на местопроизшествие, разпитани са свидетели по случая, назначени са необходимите експертизи на взетите проби от водата и др., съобщават от пресцентъра на Апелативна рокуратура – Пловдив. Производството е по чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс, предвиждащ наказание от една до пет години затвор и глоба от 5000 до 30 000 лв.

Резултатите от изследванията на водни проби от реката след замърсяването засега не са оповестени.

Снимка: БТА

Вирни се горе