Започва световната седмица на кърменето

Започва световната седмица на кърменето

От 1 до 7 август се провежда Световната седмица на кърменето,съобщиха от пресцентъра на РИОКОЗ-Смолян.

За седма поредна година под патронажа на Министерство на здравеопазването в България се отбелязва Световната седмица на кърменето (1-7 август). Тя се организира ежегодно през първата седмица на август и е най-мащабната акция на движението за кърмене в повече от 120 страни по света. Началото й е поставено през 1992 година. Инициатор е организацията WABA (World Aliance for Breastfeeding Action), Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето, чиято основна цел е възраждане на практиките за кърмене. Традиционни партньори на Световния Алианс в отбелязване на Световната седмица на кърменето са СЗО, УНИЦЕФ, Международната Мрежа за детско хранене, Ла Лече Лига и други. WABA определя и темата на Седмицата, актуална за всяка година. Мотото на Световната седмица на кърменето 2010 е “Десет стъпки за успешно кърмене”. Така нареченият план „10 стъпки” цели насърчаване на здравната система и общността на национално и световно ниво за политика, утвърждаваща кърменето като „най-добра практика” на грижа за новородените.

Десет стъпки за успешно кърмене Всяко здравно заведение, което предоставя услуги за майките и грижи за новородените трябва: 1.Да има писмена политика за кърмене, която рутинно бива сведена до знанието на целия здравен персонал.

2.Да обучи целия медицински персонал в умения за въвеждане на тази политика.

3.Да информира всички бременни жени за предимствата и организацията на кърменето. Докато дойде моментът бебето да се роди е необходимо бременната жена да придобие комфорт относно идеята за кърменето, да разбира неговите предимства, рисковете от това да не кърми детето си, както и да е запозната със самата практика на кърменето.

4.Да помогне на майките да започнат да кърмят до половин час след раждането Значението на тази стъпка е осигуряването за всички здрави новородени деца контакт с майката (т. нар. контакт кожа-до-кожа) веднага след раждането поне за един час или повече – докато бебето засуче.

5.Да покаже на майките как да кърмят и как да поддържат лактацията си, дори да са разделени от бебетата си – за осигуряване на добра техника и ефективност на кърменето.

6.Да не предлага на новородените храни или напитки, различни от кърмата, освен по медицински показания – във връзка с изключителното кърмене през първите шест месеца.

7.Да практикува съвместно настаняване на майката и новороденото. Това означава, че майките и бебетата имат възможност да са заедно през цялото време, за да се сближат и да има успешно кърмене.

8.Да насърчава кърменето „при поискване” Тази стъпка се ръководи от виждането, че бебето трябва да бъде хранено в съответствие с неговите нужди, а не според график, съставен от майката или болницата. Познаването на знаците, показващи нуждата от хранене подобрява кърменето, а също и връзката майка – бебе. Знаците за глад са следните: отваряне на устата, сукателни движения, смучене на ръцете, движение с краката и ръцете (плачът е късен знак за глад). Нужно е да се наблюдават и знаците, че бебето е сито – извръщане на главата, затваряне на устата, спиране на сученето. Кърменето в отговор на знаците на бебето осигуряват правилно хранене и растеж.

9.Да не предлага биберони и изкуствени зърна на кърмените бебета. През първите седмици след раждането нуждата на бебета да сучат трябва да бъде задоволявана от майчината гърда. Употребата на биберони и залъгалки може да се отрази на сукането и на лактацията в съответствие с нуждите на бебето.

10.Да стимулира установяването на групи за подкрепа на кърменето в съответната общност и да насочва майките към тях при изписване от болницата.

„Десетте стъпки за успешно кърмене” са изготвени във връзка с Декларацията Innocenti за защита и подкрепа на кърменето, приета през 1990 г. Актуални проучвания показват, че колкото повече от тези Десет стъпки се спазват, толкова по-вероятно е жените да осъществят намерението си да кърмят своите деца. Проучванията твърдят също, че добрата практика в глобален мащаб включва:

Кърменето да започне до 30 минути – 1 час след появата на бебето на бял свят. През първите 6 месеца от живота на детето да се осъществява т. нар. изключително кърмене. Допълващи храни да се въведат по безопасен начин като се продължи кърменето и през втората година. Кърменето е съществен фактор за поддържането и подобряването на здравето на детето и на неговата майка. В глобален план кърменето допринася за изпълнение на две от т. нар. Цели на Хилядолетието – намалена детска смъртност и подобрено майчино здраве.

Вирни се горе