Започва раздаването на пакети с хранителни продукти за нуждаещите се

Започва раздаването на пакети с хранителни продукти за нуждаещите се

Започва раздаването на пакети с хранителни продукти за нуждаещите се лица, съобщават от Агенцията за социално подпомагане.

Кампанията ще започне на 3 април, а подкрепата ще достигне до над 618 000 души.

Пакетите са закупени от Агенцията за социално подпомагане (АСП) по Програма "Храни и основно материално подпомагане 2021 - 2027", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс.

В тях се включват 15 вида продукти от първа необходимост - брашно; ориз; спагети; лютеница; фасул - зелен, стерилизиран; домати - белени, стерилизирани; грах - белен, стерилизиран; гювеч - стерилизиран; конфитюр - едноплодов; пиле фрикасе; херинга в доматен сос; фасул - зрял, стерилизиран; леща; захар и олио.

Едночленните и двучленните семейства ще получат по един пакет с хранителни продукти, а с трима и повече членове - по два пакета.

Право на пакети с храни имат:

лица и семейства, подпомагани с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 г.;

лица с ниски доходи на член от семейството, имащи право на месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година;

лица с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия, имащи право на месечна финансова подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания;

лица и семейства, имащи право на месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане;

лица и семейства, имащи право на еднократна или месечна помощ по Закона за закрила на детето, предназначена за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства;

лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ за инцидентно възникнали нужди;

лица и семейства с ниски доходи, получили отказ за подпомагане с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 г. поради надвишен праг за достъп до помощта или поради неизпълнено някое от другите комплексни условия за подпомагане, с установено високо равнище на материалните лишения.

Графиците и адресите на пунктовете са публикувани на сайта на АСП и в сайта на Българския Червен кръст - организацията, която ще осъществи раздаването.

Вирни се горе