Започва Европейската седмица за тестване за СПИН и други полово предавани инфекции

 Започва Европейската седмица за тестване за СПИН и други полово предавани инфекции

Под мотото „Изследвай, лекувай, предотврати“ РЗИ – Смолян отбелязва 22 май, Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН и Европейската седмица за изследване за ХИВ/СПИН, 15 – 22 май 2023 г. Всеки работен ден от 10 ч. до 14 ч. желаещите ще могат да се изследват анонимно и безплатно за носителство на ХИВ, хепатит В, С и сифилис в кабинета на Регионалната здравна инспекция. Резултатите от „бързия тест“ за ХИВ стават известни веднага, а тези от комплексното кръвно изследване за другите три вида инфекции се получават до една седмица.

Всяка година в третата неделя от месец май се чества Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Той дава начало на третия етап на Националната АНТИСПИН кампания в България. В нея се вписва Европейската седмица за изследване за ХИВ и сексуално преносими болести, която се провежда два пъти в годината, през пролетта и есента, за да напомни за лесния достъп до изследване за ХИВ и редица свързани инфекции.

В Европейския регион на СЗО приблизително 1 от 5 души от всички 2.3 милиона, живеещи с ХИВ, в момента не знаят, че са заразени и над 50% от тези, които са положителни, са късно диагностицирани, със забавен достъп до лечение. 14 милиона души живеят с хепатит С, а около15 милиона живеят с хепатит В, но малка част от тях получават лечение. Ранното диагностициране и лечение осигуряват на хората, живеещи с ХИВ и/или хепатит В, възможност за по-дълъг живот, а на тези с хепатит С – излекуване.

Пресцентър РЗИ – Смолян

Вирни се горе