Започнахме десетата учебна година в храма

Започнахме десетата учебна година в храма

В храм „Св. Николай Чудотворец” в Смолян с тържествен водосвет бе открита Новата духовна учебна година на Неделното училище – десета поред. След светата Литургия и отслужения водосвет нашият духовен наставник свещеник Васил Маджаров поздрави децата и ни пожела успешна учебна година. Бог да ни закриля, а ние да бъдем смирени и добри. Винаги да вярваме. Да се обръщаме към Господ не само в трудните моменти, а и в добрите, да бъдем благодарни за това, че ни помага. Да не забравяме от къде сме тръгнали и да надграждаме знанията си. Да се обичаме.

По традиция на децата, които завършват основно образование и продължават да се учат в гимназия /Антония Пеппериева/, както и на тези, които вече сме студенти /Петър Маджаров, Мария Ковачева и моя милост/, отец Васил ни подари позлатени кръстчета и икони – в знак на благодарност за приноса ни в съхранението на Неделното училище. Част от поздрава му към децата беше: „Благодарение на вас имаме много първи награди от национални конкурси за есета и рисунки. Имате заслуга и за националното отличие от конкурса за църковни и духовни песни „Осанна във висините” в град София. Похвална е доброволческата дейност с децата от Съюза на инвалидите в Смолян и Дома за стари хора в село Фатово. Благодарим ви! Запазете вярата и добротата в сърцата си. Бог да ви помага!“

На откриването присъстваха миряни, родители, а в службата взе участие църковният хор с диригент Радка Чакърова. Тук бе и госпожа Соня Цветкова, която води Детския хор ”Свети Николай Чудотворец“. В него има вече нови попълнения от деца на 5 до 10-годишна възраст. Тя поздрави децата от Неделното училище, като пожела да запазят вярата си и да постигнат много успехи благодарение на основите, положени в църквата.

След водосвета отец Васил Маджаров и госпожа Цветкова заведоха децата във вече новата зала на Неделното училище. Там бяха раздадени учебни помагала по вероучение и беше представена новата учителка Мария Христева. Децата бяха щастливи и чакат с нетърпение новите занимания.

Майката Елена Димитрова с радост сподели: „Честита ни Нова духовна учебна година! Днес водосветът беше тържествен и вълнуващ. Посетихме и новата стая за децата, много ни хареса. Синът ни Илия очаква с нетърпение да започнат занятията.“

Аз посещавам Неделното училище от 8 години. Когато дойдох за първи път, бях в пети клас. С трепет и вълнение прекрачих прага на църквата – същата тази, в която съм кръщавана. Още от първото ми занятие започнах да чувствам храма като дом. Почувствах Божията сила и подкрепа. Вярвах, молих се, занимавах се с доброволческа дейност. За всичките тези години никога не се отказах. Започнах да уча в гимназия и въпреки натовареното ми ежедневие с радост и желание чаках този ден от седмицата, в който ще се съберем в Неделното училище и ще научим нещо ново за Бог, Светците и Православната вяра. Сега вече съм студентка и все още не се отказвам. Поглеждайки назад, осъзнавам колко много ми е помогнало Неделното училище. Най-вече ме е научило да се старая да бъда добра и смирена, да вярвам и да съм благодарна за всичко, което имам. Винаги ще съм част от тази църква, никога няма да забравя това, което съм научила. Всички ние трябва да си вземем поука и да осъзнаем колко е важна вярата за нашето съществуване. Материалните неща са довреме, но това, което е в душата и сърцето, е завинаги. Да ни е честита и благодатна Новата духовна учебна година!

Антония Кушлева

Вирни се горе