Започна записване за участие във фолклорния събор „Изворен глас“ в Смилян

 Започна записване за участие във фолклорния събор „Изворен глас“ в Смилян

Десетото издание на фолклорния събор „Изворен глас“ ще се състои на 17 юни в Смилян, съобщиха организаторите от читалището в родопското село. Записването за участие във фолклорния фестивал вече започна, като крайният срок за регистрация е 13 юни. Със събора „Изворен глас“ се открива традиционният Фестивал на дивите цветя в Родопите, който ще продължи до 25 юни, предаде БТА.

Участниците в „Изворен глас“ ще се представят в три категории – надпяване, разказвачи на истории на родопски диалект и надиграване. Изпълнителите при надпяването – певчески групи или индивидуални певци, ще се представят с песни от изворния родопски фолклор. Надиграването е с участието на непрофесионални танцови колективи, които ще се състезават на ритъма на родопски хора и ръченица.

Организатори на събора „Изворен глас“ са читалищата „Проф. д-р Асен Златаров – 1927“ в Смилян и „Орфееви гори – 1870“ в Смолян, община Смолян и кметството в Смилян.

Програмата на традиционния Фестивал на дивите цветя ще продължи на 18 юни с ботанически фототур „В царството на родопския крем“. Ателиета „Еньовденски изцеления“, „Рисунка върху камък“, конференция „Протеиновият преход в храненето и интелигентни стратегии за териториално развитие и туризъм“, дегустации на билкови продукти и родопски храни са част от фестивалните събития.

Вирни се горе