Започна седмица на дъждове и гръмотевични бури

Започна седмица на дъждове и гръмотевични бури

От днес започва период на неустойчиво време. Ще вали и гърми, като най-интензивни ще бъдат гръмотевичните бури в централните части на страната. За цяла Централна и Източна България е обявен оранжев код заради лошото време, а за останалата част на страната – жълт код, съобщиха за „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Код оранжево означава, че времето е опасно. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите, предупреждават от НИМХ, цитирани и от БГНЕС.

Жълтият код също означавал потенциална опасност.

Температурите днес ще бъдат от 25 до 30, в източните райони до 32 градуса. Утре и през почивните дни ще остане неустойчиво, с повече слънце преди обяд и краткотрайни валежи в следобедните часове. Условия за силни гръмотевични бури ще има отново над Източна България. Възможни са и локални градушки. Температурите ще бъдат около обичайните за месеца, от 24 до 29 градуса.

Без съществена промяна ще остане времето и през първите дни на следващата седмица.

В планините през следващите дни ще бъде неустойчиво, с гръмотевични бури, краткотрайни превалявания, придружени с усилване на вятъра, не са изключени и градушки. Температурите на 1200 метра надморска височина ще бъдат около 15-16 градуса до края на седмицата.

По морския бряг също ще се установи неустойчиво време. Ще бъде топло, с температури достигащи 27-29 градуса, но краткотрайните превалявания и гръмотевични бури ще бъдат всекидневни.

В София температурата през деня през следващите няколко дни ще бъде около 24, 25 градуса. Малко след 8.30 ч. тази сутрин обаче буря с проливен дъжд и гръмотевици се изви над столицата. Паднали клони и билборд затрудниха движението на някои автобуси от градския транспорт, а в центъра имаше задръствания. Гръмотевичната буря обърка трафика и на софийското летище, съобщи Булфото. Отложени бяха излитащи полети до свършването й.

Силен дъжд, придружен с гръмотевици вали и във Видин, а в Благоевград само за минути паднаха близо 6 л/кв.м, съобщи “Фокус”.

Вирни се горе