Започна делото по жалбата на Стефан Сабрутев за сасиране на изборите в Смолян

Започна делото по жалбата на Стефан Сабрутев за сасиране на изборите в Смолян

В Административен съд — Смолян започна насрочено изборно дело, образувано по жалба на Стефан Сабрутев - кандидат за кмет на община Смолян срещу Решение № 160-МИ/06.11.2023г. на ОИК, с което на втори тур Николай Тодоров Мелемов е обявен за кмет на общината, съобщиха от съда.

Заседанието е насрочено в четири последователни дни - от днес, 20 ноември до 23 ноември 2023г. В съдебната зала на Административен съд - Смолян са монтирани камери, както и монитор пред нея, на който граждани и журналисти ще имат възможност онлайн да наблюдават процесуалните действия. Подготвителните действия от страна на съда, са насочени към улесняване достъпа до правосъдие и зачитане правото на обществеността да бъде информирано за действията на съда. Съдът е изискал предварително голям брой доказателства и предстои да се произнесе по множество възражения за опорочен изборен вот.

Според Изборния кодекс, съдебното производство пред административен съд и Върховния административен съд следва да приключи в срок до два месеца от подаването на жалбата.

Вирни се горе