Започна четенето на „Последованието на Жениха”

 Започна четенето на „Последованието на Жениха”

На 9 април, в навечерието на Велики понеделник, Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, отслужи „Последование на Жениха” в храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково, с което се поставя началото на богослуженията за Страстната седмица. Заедно с него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, протойерей Иван Марински и свещеник Димитър Петров.

Последованието се нарича така, защото първото песнопение започва с думите „ Ето, Женихът идва в полунощ и е блажен онзи слуга, когото той намери да будува, а недостоен пък е онзи, когото Той намери да дреме.. Така че внимавай, душо моя, не се отдавай на сън, за да не бъдеш предадена на смърт и ще бъдеш заключена извън Царството /небесно/. Но стани и извикай: свят,свят, свят си, Боже наш, по молитвите на Богородица помилвай ни!” Последованието е посветено на притчата за десетте девици, в която образно Христос е представен като очаквания Жених.

И тази вечер, вярващи се събраха в храма, за да съучастват в съборната молитва към Бога, да подсилят духовната си бдителност, „защото никой не знае деня и часа, в който Син човечески ще дойде.”Вълнуващите покайни и тъжни песнопения изпълниха църковни певци, духовници и хористи.С траурна тържественост бяха изнесени от светия олтар Страстите Христови. Пред Честния образ на Жениха трикратно се поклониха първо духовниците – епископ Висарион, свещениците, а после и миряните.

В края на вечерната служба Владиката произнесе пастирска проповед: „ В този ден от Страстната седмица възпоменаваме Йосиф Прекрасни и изсъхналата смоковница, понеже са свързани със страданията на Господ Иисус Христос, подчерта той. И поясни, че старозаветният Йосиф се приема като предобраз на страдащия Христос, а изсъхването на безплодната смоковница е станало на днешния ден, когато започват изкупителните страдания на нашия Спасител.Архиереят предаде най-важните моменти от живота на Йосиф и още един път акцентира върху „целомъдрието и духовната красота на Йосиф, който е предобраз на Христос, продаден за 30 сребърника, хвърлен в тъмница, положен в гроб и на третия ден възкръсна, като победи смъртта.”Той припомни и притчата за безплодната смоковница, която Иисус проклел, „за да ни даде поука, че такава ще е участта на всеки, който не пренася плод и жертва на греховете си пред Спасителя Христа.”

В края на последованието епископ Висарион, излизайки от храма, даде лично благословение на миряните, които укрепени във вярата, се отправиха към домовете си, за да преживеят в бодрост най-тъжните дни.

Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе