Заместник областният управител Явор Руженов откри работна среща на представители на туристическия бизнес

Заместник областният управител Явор Руженов откри работна среща на представители на туристическия бизнес

Заместник областният управител на Смолян Явор Руженов откри работна среща на представители на туристическия бизнес. Двудневната среща е на тема: „Електронен маркетинг и електронни инструменти за по-успешен туристическия бизнес“ и е организирана от Регионална туристическа асоциация „Родопи“, в изпълнение на Проект „Интелигентни маркетингови стратегии за туризъм в трансграничния район“, с акроним „SMS-CBA”.

„Всички ние сме убедени в първостепенната важност на развитието на туризма в нашия регион. Всички участници в срещата днес сте непосредствено ангажирани и като бранш, като участници и общественици в усилията за развитието на туризма през годините. Доказателство за това е и факта, че първата създадена организация за управление на туристически район в страната е именно тук. Ако има нещо, което винаги е било определящо, това е отговорността и екипността в отстояването на важните за страната и региона политики, в които туризма търси своите възможно най-адекватни и гъвкави решения за развитие, въпреки предизвикателствата на времето.Много важна предпоставка за развитието на туризма е и опита, който имаме на регионално и местно ниво, на който ще се основаваме и занапред“, каза в приветствието си Руженов.

Проектът “ SMS-CBA” е съфинансиран oт Eвpoпeйcĸия фoнд зa peгиoнaлнo paзвитиe (EФPP) и oт нaциoнaлнитe фoндoвe нa cтpaнитe, yчacтвaщи в Πpoгpaмaтa зa трансгранично cътpyдничecтвo ІNТЕRRЕG V-А „Гъpция-Бългapия 2014-2020“. Изпълнява се от 7 партньора от трансграничния район на Република България и Република Гърция, сред които публични и неправителствени организации от двете страни. Водещият партньор е Регион „Източна Македония и Тракия“, Гърция, а от българска страна освен РТАР „Родопи“ , партньори са Областните администрации на #Смолян , #Хасково и #Кърджали.

Целите на проекта са свързани с проучвания, анализи и рекламиране на региона и природните му забележителности като обща туристическа дестинация. Проектът предвижда разработване на Маркетингов план и създаване на разпознаваеми маркетингови продукти, чрез използване на съвременни информационни и комуникационни технологии в процеса на промотиране. Туристическите атракции и предлаганите услуги от трансграничния регион ще бъдат рекламирани, чрез провеждане на медийна и ИНТЕРНЕТ кампании, както и на специализирани туристически форуми в България и Румъния.

Работната среща, която ще се проведе в зала 201 на Областна администрация – Смолян, е ориентирана към собственици, служители и представители на туристическия бизнес от района на Смолян.

Участниците в дискусията ще бъдат запознати с основните резултати от изпълнените дейности по проекта:

  • проведено социологическо изследване за потребителския интерес към продукти от трансграничния регион, обхващаш територията на трите административни области Хасково, Кърджали и Смолян;

  • актуално проучване на състоянието на туристическия бизнес в същия регион, при който са идентифицирани над 3000 функциониращи обекти за настаняване и хранене, както и фирми, предлагащи широк спектър от разнообразни туристически услуги: ски-училища, планински водачи, екскурзоводи, ТИЦ-ове, транспортни фирми, обекти за дегустация на храни и напитки и др.

  • детайлно проучване на природните атракции и защитени територии, местности, забележителности, както и извеждане на най-емблематилните за българския участък на трансграничния район природни обекти, които са включени в примерни туристически пакети и маршрути за целите на туроператорска дейност.

turisam

Вирни се горе