Зам.-кметът Марин Захариев и общински съветници на ГЕРБ бяха гости в Гела

Зам.-кметът Марин Захариев и общински съветници на ГЕРБ бяха гости в Гела

Стотици гайди огласиха Илинденските поляни на родопското село Гела за 10-тото гайдарско надсвирване. Гости на юбилейното издание бяха зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев, председателят на ОбС Филип Топов, общинските съветници от ГЕРБ Величка Бодурова, Мариана Сивкова,Софка Иванова и кметът на с.Широка лъка Васил Седянков. Те бяха посрещнатиот кметския наместник на селото Христо Драганов, който заяви, че тази година броят на туристите е над 9 000 души,съобщиха от пресцентъра на партията.

Уникалният празник се проведе под патронажа на кмета на община Смолян Николай Мелемов и областния управител инж. Стефан Стайков. Гайдарското надсвирване официално бе открито от Стайков, който поздрави всички гости и организатори.

Той заяви, че дължим на света съхранението на тези големи гайдарски изкуства. Стайков допълни, че чрез този празник, чрез това надсвирване, съчетавайки го с големия празник на село Гела, където се събират големите гелски и широколъшки родове, ние продължаваме да казваме на света: "Да, тази традиция никога няма да угасне и нашата родопска гайда вечно ще свири и чрез нашите поколения“.

Конкурсната програма стартира с изпълнението на рекордьорите на Гинес –фолклорен ансамбъл „101 каба гайди” и завърши вечерта с награждаване на лауреатите.В надсвирването участваха изпълнители на каба гайда и джура гайда от страната и чужбина, разпределени в три възрастови групи. Сред гайдарите в конкурса бяха двама чужденци от Унгария и Финландия и гайдарска група от Гърция. В надсвирването този път бяха допуснати и камерни гайдарски състави от 2 до 6 гайди. Жури с председател проф. Милчо Василев, ректор на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив оценяваше демонстрираните умения.

Екип на японската обществена телевизия засне надсвирването.

Вирни се горе