Зам.-министър Лазар Лазаров в Смолян: Семействата, които са пострадали при бедствието в област Смолян ще бъдат подпомогнати

Зам.-министър Лазар Лазаров в Смолян: Семействата, които са пострадали при бедствието в област Смолян ще бъдат подпомогнати

Семействата, които са пострадали при бедствието в област Смолян през последната седмица, ще бъдат подпомогнати от Агенция социално подпомагане, съобщи зам.- министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в Смолян.

Той проведе координационна среща с областния управител на Смолян Стефан Сабрутев и структурите, ангажирани в социалната сфера.

„Искам първо да изразя личното си съчувствие към всеки един, който е пострадал при това бедствие. Нашите възможности са за оказване на непосредствена подкрепа на лицата. Това, което ще предприемем е идентифициране на лица, които имат нужда от задоволяване на инцидентно възникнали нужди. Направени са съответни посещения и се идентифицират лицата, които имат нужда от такава подкрепа. Ще бъде отпусната еднократна помощ за лицата в размер на 375 лв. Подпомогнати по тази линия са 12 семейства. В резултат на това бедствено положение , на територията на областта има идентифицирани 8 такива лица, които също са подпомогнати. Те вече са получили тези средства по своите сметки“, каза зам-министърът на МТСП. Той добави още, че от министерството могат да окажат подкрепа с предоставяне на хранителни пакети за лицата на територията на област Смолян. „През тази година малко над 10 хил. лица са подпомогнати с хранителни пакети. В резултата на допълнителните мерки, които предприехме, има увеличаване на бройката на лицата, които ще получат такива хранителни пакети непосредствено в следващата седмица. От 20 декември ще стартира раздаването. Ще бъдат обхванати 441 лица“, каза още Лазар Лазаров. „Допълнително към тези мерки , ние сме в готовност всички хора, които имат необходимост от допълнителна подкрепа в резултата на настъпилите природни бедствия, да ги подкрепим с допълнителен хранителен пакет. Към момента са идентифицирани около 11 такива семейства“, каза още той. Заместник министърът посочи, че еднократните помощи, които се предоставят в този допълнителен пакет, не се ограничават със срок на предоставянето им. Когато бъдат идентифицирани такива лица, те ще бъдат подкрепени.

Помощите се отпускат от АСП по съкратена процедура и захранването на сметките на лицата става изключително бързо.

От МТСП също могат да окажат съдействие за осъществяване на действия, свързани с разчистване на обществена и общинска инфраструктура в област Смолян. В област Смолян има разпределени 115 лица, които оказват подкрепа на различните общини и кметове при предприемането на аварийни дейности в резултат на настъпили събития. Има възможност, тази бройка да бъде увеличена, в зависимост на нуждите на засегнатите общини.

Със специално решение на Министерски съвет е удължени срока на програмата за предоставяне на топъл обяд на територията на област Смолян.Това са малко над 2 хил. души, които ползват тази подкрепа. С решението на МС се гарантира предоставянето без прекъсване на тази услуга до средата на 2022 година, посочи зам.-министър Лазаров.

Всички мерки, които се прилагат на територията област Смолян във връзка с бедствието, са валидни и за останалите две пострадали области- Кърджали и Благоевград.

Вирни се горе