Захаринка Славчева: „Ние сме болни, но пък сме борбени хора“

Захаринка Славчева: „Ние сме болни, но пък сме борбени хора“

Съюза на инвалидите в Смолян се готви да отбележи Международния ден на хората с увреждания – 3 декември

Съюза на инвалидите в Смолян отново ще отбележи Международния ден на хората с увреждания 3 декември. След две годишно прекъсване, заради пандемията от Ковид-19, на 2 декември вечерта, част от членовете ще се съберат, по традиция, в ресторант „Централ“, за да празнуват и да се забавляват. „Много се радват, защото тези хора рядко се събират. От 22 години празнуваме празника, защото те го заслужават. Последните две години, заради пандемията, не се събирахме, но пък всеки от нашите хора получи пакетче, като поздрав“, каза председателката на Съюза в Смолян Захаринка Славчева.

В Смолян хората с увреждания, членуващи в Съюза на инвалидите, са около 420, от които 112 са деца, част от тях са лежащо болни и неподвижни. „В навечерието на празника, искаме да бъдем заедно за няколко часа, да забравим за всичко лошо, за всички трудности, които ни съпътстват в ежедневието, а те не са никак малко – ниски пенсии, затруднен достъп на много места и др. Благодарение на своите близки хората с увреждания се справят, а те имат право да живеят достойно“, добави Славчева. „Благодаря на община Смолян, която се грижи за нас. Вратите на всички в администрацията са били винаги отворени, посрещали са ме като истински човек и са помагали с каквото могат. Благодаря и на Албен Чавдаров, който ни е подкрепял с транспорт, винаги, когато сме се нуждаели, без да ни взема никакви пари. Благодаря и на всички други спонсори и приятели, които се обаждат и даряват“.

На 80 години Захаринка Славчева продължава да заема безвъзмездно длъжността председател на Съюза на инвалидите в Смолян. Съвестно, отговорно и неуморно, доколкото й позволяват силите вече, тя се раздава в помощ на хората с увреждания. „Никой не иска да поеме тази дейност, а аз продължавам, защото не мога да ги оставя. За щастие имам приятели, имам хора, които ме обичат и аз ги обичам. Никога през живота си не съм чакала някой да ми отвърне с нещо, затова благодаря на всички, които са подали ръка на хората с увреждания и им пожелавам да са живи и здрави“. Към обществото Славчева се обърна с молба да се обръщат към хората с увреждания с внимание, да не им се подиграват, да не им обръщат гръб, а да им помагат с каквото могат. „Ние сме болни, но пък сме борбени хора“, каза с усмивка председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева.

На 3 декември светът отбелязва Международният ден на хората с увреждания. Посланията на този ден са различни, защото и политиките по отношение на хората с увреждания имат много лица. Денят обаче задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му. През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване.

Вирни се горе