Задава се нов данък за водачите на е-коли

 Задава се нов данък за водачите на е-коли

В много европейски държави собствениците на електромобили се радват на редица облекчения, но част от тях вероятно ще отпаднат, а постъпленията от акциз върху горивата трябва да се избият по друг начин.

Великобритания трябва да създаде нова такса за автомобилистите, която да запълни огромната дупка, отваряща се в бюджета с навлизането на все повече електромобили в страната.

Комитетът Transport Select смята, че правителството трябва да облага автомобилистите на база изминато разстояние в следствие на намаляването на продажбата на бензинови и дизелови автомобили. Ако не бъдат предприети действия, Великобритания е изправена пред „черна дупка” в размер на 35 млрд. паунда, тъй като по-малката консумация на бензин и дизел води до по-малки постъпления от данъци и акцизи.

Взети заедно, т. нар. Vehicle Excise Duty (VED) (данък върху всеки автомобил, който се движи по пътната мрежа в Обединеното кралство) и акцизът върху горивото, който всеки шофьор плаща на бензиностанцията, възлизат на около 35 млрд. паунда годишно, но нито един от тези налози не се налага върху електромобилите.

Комитетът предупреждава, че вероятно няма да има никакви постъпления от тези източници до 2040 г. Напомняме, че Великобритания взе решение да забрани продажбата на автомобили с ДВГ през 2030 г.

На Острова се обмисля облагане на автомобилистите с такса, използвайки технология за проследяване на движението им.

Всичко за новата такса, която обмислят на Острова може да прочетете на новия ни автомобилен сайт CarMarket.bg

Вирни се горе