Задържаният за убийството в село Чокманово е с 14 присъди

 Задържаният за убийството в село Чокманово е с 14 присъди

Задържаният за убийството в смолянското село Чокманово е с 14 присъди. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Смолян, Недко Симов, предаде Агенция "Фокус“. "Сред тях са такива за извършен грабеж при условия на опасен рецидив, както и множество кражби. Имал е ефективни присъди и в момента се води неосъждан, защото е реабилитиран. Наказанията и престоят му в затвора обаче не са го превъзпитали, защото е посегнал на най-ценното и е отнел човешки живот“, поясни прокурор Симов. Убитият мъж, също е със съдебно минало и е осъждан два пъти. Те са се познавали от преди, имали са доста чести контакти и след поредната злоупотреба със спиртни напитки, се е стигнало до този фатален край“, каза главният обвинител.

Убийството е извършено умишлено на 28 януари в къща в село Чокманово. Задържани са двама мъже, като единият е свидетел, а другият е извършител. На 49-годишният С. К. е повдигнато обвинение, той е привлечен към наказателна отговорност и е задържан за 72 часа, като предстои Окръжната прокуратура да внесе искане за постоянното му задържане под стража. Извършени са процесуално-следствени действия, извършен е оглед на местопрестъплението и оглед на трупа, разпитан е очевидец, извършена е аутопсия. Предстои назначаване на няколко сложни експертизи, като сред тях са съдебно-медицинска експертиза, дактилоскопни, химически на откритите към настоящия момент момент следи. Обвиняемият е направил пълни самопризнания за случилото се, съобщи още прокурор Симов.

Директорът на ОДМВР – Смолян, ст. комисар Костадин Пачеджиев заяви, че това е тежко престъпление, които е нехарактерно за област Смолян. "Битово престъпление, свързано с употребата на алкохол в доста голямо количество. Лицата са се познавали, всички са от село Чокманово. Сигналът е подаден в 6.20 часа на тел 112 от четвърто лице. В него е заявено, че мъж не диша и е с много кръв по цялото тяло. Веднага на място е изпратена дежурна група, която установява мъжа и се обажда на спешна помощ, за да констатират смъртта. След като става ясно, че се касае за убийство, са извършени множество оперативно-издирвателни работи и малко по-късно предполагаемият извършител е задържан на територията на село Чокманово в друга къща“, обясни ст. комисар Пачежджиев. Той уточни, че и двете лица са безработни и единственото, което ги свърза е алкохола. За обвиняемият има подадени множество сигнали, че в следствие на злоупотреба с алкохол, заспива по пътя и покрай него и пречи на движението и на хората, допълни ст. комисарят.

Прокурор Симов допълни, че се работи по няколко версии, като основната версия е, че е причинено умишлено убийство от лицето С. К. на 49 години. "Работи се и по версия дали е участвало и друго лице. Смъртта е настъпила, в резултат на нанесени множество удари. Предстои да бъдат изяснени множество детайли, за да се установи дали убийството е по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Ударите, които са нанесени са с ръце, с крака и с твърд предмет. По главата има множество удари. Причината за смъртта е черепно-мозъчна травма“, посочи Симов. Той припомни, че последното убийство в Смолян е било преди няколко години и е отново на бивш затворник. Окръжният прокурор уточни, че убиецът го грози лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Ст. комисар Пачеджиев добави, че случаят е приключен бързо, благодарение на Окръжна прокуратура, съдебния лекар, община Смолян, която е осигурила осветление, защото е било проблем, на ЦСМП, които са били на място през цялото време и на последно място на служителите на РУП – Смолян, които са работили професионално и за кратък срок извършителят на престъплението е задържан, съобщи агенция Фокус.

Снимка: Агенция Фокус

Вирни се горе