Иван Бялков хвана богоявленския кръст в Смолян за трети път

 Иван Бялков хвана богоявленския кръст в Смолян за трети път

Празникът на Кръщението Господне беше отбелязан тържествено в Смолян. Света Божествена литургия за Йордановден отслужи в храм "Свети Висарион Смоленски" архиерейският наместник на Смолянска духовна околия епископ Висарион . След това пред храма Негово Преосвещенство извърши Велик Богоявленски водосвет. Духовникът освети бойното знаме на 101–ви Алпийски полк. Владиката Висарион поздрави миряните с празника Богоявление, като благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни. „ Днес 6 януари празнуваме Кръщението на Господ Иисус Христос. Той е бил кръстен в река Йордан от Йоан Кръстител. „И ето, глас от небесата, който казваше: Този е моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение.“/Мат. 3:17/.

Празникът се нарича още Богоявление понеже на този ден, при кръщаването на Иисус Христос, Бог се открил на човечеството като пресвета Троица: Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети.

Братя и сестри, този празник Светата Църква счита за по – славен от самото Рождество Христово, защото в Рождеството е началото на явяването на Иисус Христос в света, а в Кръщението е началото на встъпването Му във всенародно служение за спасението на света.

Нека от все сърце да благодарим на Бога за Неговата безкрайна любов към нас грешните, и празнувайки Неговото явяване в света и на света, да се стараем да живеем като истински чеда Божии“, подчерта в словото си епископ Висарион. Той преподаде Архипастирски и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите и военните по повод големия Господски празник известен и като Просвещение, съобщиха от пресцентъра на общината.

„Святото Богоявление събира всички нас –духовенство, държавници и войнство, за да бъде извършена стародавна традиция – на 6 януари Българската православна църква да благослови представителите на родната ни армия и бойните й знамена. Трябва да помним силата на българската армия, да пазим несломимия й дух, който родните военни носят, да почитаме традициите, завещани от великите наши предци”, каза в словото си Мелемов.

Той пожела с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Мелемов припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. Той пожела на военнослужещите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни.

Слово произнесоха зам.-областният управител Зарко Маринов и председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров.

След това с литийно шествие всички се отправиха към моста на река Черна при АРЗ, където владиката Висарион хвърли кръста. В студените води нагазиха 7 смелчаци, а Разпятието извади от реката 40-годишният, военнослужещ Иван Бялков, който пожела здраве, успехи и щастие на всички. Той три пъти е спасявал кръста.

В отбелязването на Богоявление взеха участие още зам.-областният управител Боян Симеонов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, командирът на 101 Алпийски полк подп. Стефан Димов, общински съветници, представители на държавни институции и много граждани.

Във всички храмове на Смолянска духовна околия беше отбелязан Йордановден.

Видео Тук

Altrnativ text

Altenative ext

Alteratve text

Alternaшtive text

Atenative text

lternative text

Вирни се горе