За последен път този сезон „Калуня-Каля“ на смолянска сцена

За последен път този сезон „Калуня-Каля“ на смолянска сцена

Спектакълът „Калуня - Каля“, който спечели сърцата на публиката, ще се изиграе за последен път този творчески сезон в Смолян на 13 юни от 19:00 часа.

Калуньаа бил добър човек... И гледал да прави добро за народа... Искал да прави добро, а все излизало зло...

Ей такава работа, такава една история, да ѝ се чудиш и маеш...

Трагичната история на Калуня ни разказва за смутните години около Априлското въстание и желанието на един човек да оправи света. Но дали светът иска да бъде оправен?

За първи път у нас, на сцената на Родопски драматичен театър e поставено представление по романа на Георги Божинов „Калуня - Каля“. Дълги години творбата остава незабелязана, но днес е един от най-преиздаваните и тиражирани исторически романи.

Главният герой на романа е богатият помак Калуньо. Докато личния му живот е доминиран от най-голямото му желание – да има дете, той бива въвлечен от своите приятели в башибозук, който унищожава цяло българско село. Ужасите, проявени към „каурите“ (българи), карат Калуньо да се обърне срещу своите и със средствата на насилието той започва да търси справедливост.

Участват актьорите от трупата на Родопски драматичен театър:

Атанас Найденов, Васил Читанов, Божана Мановска, Ива Караманчева, Преслава Георгиева, Борис Хаджийски, Асен Левов, Никола Орешков, Димитър Димитров, глас Руси Чанев

Режисьор: Благой Бойчев

Сценограф: Мирела Василева

Драматург: Цвета Ерменкова

Хореограф: Стефания Георгиева

Композитор: Добромир Кисьов

Вирни се горе