За първи път шоу по снежен волейбол през уикенда на Перелик

За първи път шоу по снежен волейбол през уикенда на Перелик

България за първи път организира един от най-новите и атрактивни спортове – снежен волейбол. На връх Перелик сили ще премерят четири мъжки и четири женски отбора. Мястото не е избрано случайно. В подножието на върха снежната покривка се задържа най-дълго, тъй като той е първенец в Родопите с над 2000 м надморска височина и условията за зимни спортове са прекрасни.

След като през 2021 година федерацията инвестира много и доведе едни от най-стойностните турнири по плажен волейбол, сега наред е неговият събрат, който “ще се кандидатира” за място на следващата олимпиада, съобщиха от федерацията.

Състезанието на Перелик ще бъде организирано при всички разпоредби на FIVB и CEV. Партньор е промоутърът “Перелик Инфраструктурна Компания” АД, която ще предостави възможно най-добрите условия за участниците.

Предвид,че турнир по снежен волейбол в България не е имал, в първия ще участват градове, а не отбори. В състезанието при мъжете се включват два тима от Смолян, Рудозем и Плевен. При дамите все още не са потвърдени окончателните градове. Всички участници ще получат част от наградния фонд, който е еднакъв – по 2000 лв. за мъже и жени.

Всички състезатели трябва да представят медицинско, ваксинационен срещу Ковид-19 паспорт или отрицателен PCR-тест, направен не по-късно от три дни. Мачовете ще бъдат в събота и неделя от 8,30 до 16,30 часа. Форматът е 2 от 3 гейма, които се играят до 15 точки. Всяка част трябва да завърши минимум с две разлика. Мачовете се играят с официално лицензираните топки MIKASA VLS 350 Snow Volleyball.

БФ Волейбол осигурява трика на участниците. Останалата част от екипировката е персонална и трябва да бъде еднаква за отборите.

Организаторите на връх Перелик се надяват да се превърнат в своеобразна щаб квартира на снежния волейбол у нас, след като през последните години мястото е любима дестинация за почитателите на зимните спортове.

Вирни се горе