За красива и здрава коса - персонализирайте шампоана

За красива и здрава коса - персонализирайте шампоана

Все повече хора имат проблеми с косата, без да си дават сметка, че не се грижат за нея по най-добрия начин. Невинаги използват правилния шампоан, допускат грешки при миенето, сресването и сушенето. Преди стилизация с горещи уреди не използват защитни продукти, за да намалят стреса и увреждането от сешоара, пресата и машата.

Основно внимание трябва да се обърне на козметиката. Някои марки предлагат на пазара шампоан за цялото семейство. Не допускайте производителите да ви заблудят. Няма универсален шампоан, който да е подходящ и за децата, и за родителите. Всеки член на семейството е с индивидуални параметри на косъма и скалпа. Някой има чувствителна кожа, друг – мазна, трети – прекалено суха, нуждаеща се от хидратация.

За да имате красива, здрава и добре поддържана коса, трябва да избирате шампоан в зависимост от характеристиките и вида на собствените коса и кожа.

Най-важното е прецизното измиване. Каквито и серуми, балсами и маски да прилагате, ако неправилно миете косата с неподходящия препарат, тя ще продължава да ви създава проблеми. Основната задача е корените на косата да бъдат добре почистени. Но в напрегнатото ежедневие, понесени от бързите обороти на живота, правим всичко бързо и често претупваме нещата.

Хората масово търсят козметика с натурален състав, но дали е подходяща за тях? Шампоаните със силикон допринасят за по-добра гладкост и блясък, ала запушват порите на скалпа и не са удачни за постоянна употреба.

Мазният скалп трябва да бъде добре почистен с шампоан, който леко ексфолира повърхността на скалпа от мръсотия, прах и себум.

Сухият скалп се нуждае от дълбоко хидратиращ и подхранващ продукт, за да не сърби и предизвика лющене.

Чувствителният скалп е необходимо да се третира с меки и недразнещи съставки, за предпочитане с естествен произход. При вързана на опашка коса, ако от опъването главата ви заболи, значи имате чувствителен скалп. В този случай, кожата на главата е и много по-податлива към поява на пърхот, затова е важно да изберете подходящ шампоан: https://makeup.bg/categorys/784512/.

При косопад, заложете на специализирано средство. Преди измиване, срешете косата с гребен или четка няколко пъти, масажирайки скалпа. Заплетените участъци с мъртви клетки и натрупан себум ще се почистят по-лесно и бързо под душа. Температурата на водата за миене не трябва да превишава тази на тялото. При разпенване масажирайте главата с възглавничките на пръстите, никога не търкайте и не драскайте кожата с нокти. Винаги обилно изплаквайте косата си. Остатъците от пяна могат да доведат до образуване на гъбички и да причинят сърбеж с трудно и продължително лечение. Завършете с по-хладка вода – за стимулиране на кръвообращението.

Вирни се горе