За една година 42 населени места в Смолянска община са благоустроени

За една година 42 населени места в Смолянска община са благоустроени

  42 населени места в Смолянска община са благоустроени и са извършени частични и цялостни ремонтни дейности, отчете кметът Николай Мелемов.     42 населени места в Смолянска община са благоустроени и са извършени частични и цялостни ремонтни дейности, отчете кметът Николай Мелемов. Той допълни, че общинското ръководство през първата година от мандата си е обърнало внимание на селата в общината,съобщиха от пресцентъра на общината.

След обиколки и срещи с кметовете са били записани приоритетите, закупени са строителни материали и са били раздадени на селата според нуждите им от тях. С помощта на работници от Програмата за временна заетост и със собствени сили са извършени неотложните дейности по населените места, каза още кметът Мелемов.

Село Арда

С доставените керемиди са извършени частични ремонти на покривите на сградата на кметството, читалището и детската градина. Извършени са ремонти по укрепването на пропаднали шахти, ремонтирани са подпорни стени, беседките при Езерово, както и ТИЦ в селото. Доставеният варов разтвор е използван за мазилка по фасадата на кметството и за благоустрояването на местата за отдих по съществуващите екопътеки.

Село Букаците

Извършено е освежаване на сградата на кметството. Изцяло е ремонтиран стар пропукан водопровод.

Село Бостина

Доставеният цимент е използван за изкърпване на дупките по вътрешно-уличната и селската мрежа. Укрепена е подпорна стена до водоема на селото.

Село Белев дол

Извършено е укрепване на водостока на Каралийско дере. Почистено и укрепено е дерето намиращо се върху кметството. Ремонтиран е покривът на кметството с предоставените керемиди.  Извършено е запълване на дупките и е подготвен пътят за зимния сезон.

Село Виево

Доставеният цимент, филц и пясък са използвани за бетонирането на улица над центъра на селото. Дължината на уличната мрежа е 30 метра, а ширината е 5 метра. Всички покриви на детската градина, кметството и училищата са ремонтирани частично и са готови за зимния сезон.

Село Влахово

Измазано е помещението на селската кухня. Монтиран е метален парапет на пряка пътека през селото.

Село Вълчан

Предоставените строителни материали са вложени за укрепване и ремонт на сградата на кметството.

Село Гела

Изградена е подпорна стена по „Бедствия и аварии“ с обща дължина 30 м.

Село Горово

Сградата на читалището е ремонтирана с предоставените керемиди.

Село Градът

С доставените материали е ремонтирана подпорна стена. Извършен е ремонт на стълб за улично осветление, който застрашаваше безопасността на населението. Предстои оформяне на площадки за контейнерите за смет тип „Бобри“.

Село Змиево

Предоставени са керемиди за укрепване и ремонт на покрива на читалището в селото.

Село Кутела

Извършено е запълване на дупки по вътрешно-уличната мрежа на селото с доставения цимент. Изградени са две подпорни стени намиращи се преди и след сградата на кметството.

Село Катраница

Циментът и пясъкът , които са получени в селото са използвани за укрепване на стълбището към кметството. Изградени са водостоци, шахти и тръбопровод отвеждащ дъждовните води към близко дере. Извършен е частичен ремонт на покрива на кметството с доставените керемиди. Предоставените бетонови тръби са вложени в изграждането на тръбопровода с дължина 36 метра.

Село Кокорово и Село Орешец

Възстановен е коминът на кметството и е измазан. Направени са шапки на всички комини. Извършен е частичен ремонт на покривите на кметствата на Кокорово и Орешец. Изградена е водосборна шахта за дъждовни води в с. Орешец. Монтирани са спирателни кранове в шахтата за питейна вода. Укрепени са основите на сградата на кметството в с. Кокорово с бетон.

Село Левочево

Изградени са три подпорни стени: Срещу магазина на кооперацията  Между два общински пътя,  В горната част на селото. Извършено е изкърпване на дупки в центъра на селото.

Село Лъка

Изградена е нова детска площадка. Поставени са врати на гробищния парк.

Село Липец

Ремонтиран е мостът в началото на селото.

Село Могилица

Външно е измазан част от първия етаж на здравната служба. Боядисана е обществената тоалетна в центъра на селото, както и сградата на детската градина. Подменени и обновени са тротоарите в централната част на селото. Извършен е ремонт на покрива на кметството, здравната служба и жилищният блок. Останали материали за бъдещи ремонтни дейности материали – варов разтвор 1 куб.м., цимент 1,25 т., керемиди 150 бр., тротоарни плочки 200 бр.

Село Момчиловци

Осигурените керемиди и изолационна хартия е вложена в частичен ремонт на покрива на кметството. Доставеният цимент и филц се използват за изкърпване на дупките на улицата зад кметството.

Село Мугла

Керемидите са вложени в ремонт на кметството и здравната служба. Укрепени са водосточните тръби по протежението на сградата. Извършена е подмяна и реконструкция на мостовете, укрепени са опасните участъци от пътя . Разчистено е свлачището преди селото.

Село Полковник Серафимово

Предоставени са материали за ремонт на кметството. Извършено е изкърпване на вътрешно-улична мрежа.

Село Подвис

Извършен е външен ремонт на читалище и комините. Изкърпени са дупки по уличната мрежа. Ремонтирана е оградата на детската площадка. Извършен е ремонт на дъждоприемните шахти.

Село Петково

Извършен е ремонт на покрива на кметството с доставените керемиди. Изградена е подпорна стена на главен път към махала Чиевци с дължина 7 метра. Извършено е цялостно почистване на речното корито и пътят към гробищния парк. Почистено е дерето и водостока намиращи се зад общежитието. Изградено е стълбище от главния път към мост. Изграден е навес до параклиса.

Село Река

Осигурените материали за изразходени за полагане на мазилка за детската градина, обществена тоалетна и кметството. Извършен е основен ремонт на тоалетната в кметството. Положена е хидроизолация на покрив на помощно помещение в близост до сградата на кметството. Изградени са три подпорни стени на главния път към селото.

Село Смилян

Извършен е основен ремонт на покрива на кметството като са подменени всички улуци, водосточни тръби, водосборни казанчета, обшивка с ламарина и обновяване на всички комини на сградата. Тротоарните плочки още не са използвани, предстои подмяна на настилката на тротоара пред здравната служба. Укрепване на парапети на мост до сградата на СБА. Предоставени са бетонни тръби, които са необходими за отвеждане на дъждовната вода в реката.

Село Славейно

Предоставени са строителни материали за частичен ремонт на покрива и укрепване на подпорните стени на гробищния парк.

Село Соколовци

Предоставени са строителни материали за частичен ремонт на покрива на сградата, в която се намира кметството.

Село Стража

Доставеният цимент е използван за запълване на дупките по пътя към селото. Предоставени са материали за изграждане на подпорна стена на махалата, която се намира в горната част на селото. Направен е частичен ремонт на покрива и е изграден комин.

Село Селище

Извършен е ремонт на кметството, външно и вътрешно освежаване. Водоемът на селото е ремонтиран. Подменени са улични стълбове.

Село Сивино

Ремонтирана е частично сградата на здравната служба. Изкърпени са таваните, освежена е дограмата и коридорите на сградата. Укрепен е покривът на училищната сграда. Изградена е нова беседка в местността „Белмето“. Сградата на кметството е частично ремонтирана и освежена.

Село Стойките

Ремонтирана е пътна отсечка от селото в посока към лифта.

Село Солища

Предоставените строителни материали са използвани за частичен ремонт на покрива на кметството.

Село Тикале

Извършен е частичен ремонт на покрива на кметството с доставените керемиди. Изградена е подпорна стена и площадка на центъра на селото между магазина и училището.

Село Требище

Цялостно е боядисан молитвен дом и са подменени керемиди на покрива на кметството.

Село Търън

Предоставени са 1,5 т. цимент, 200 бр. керемиди, 8 куб. м. филц и пясък. за извършване на ремонтни дейности по селото.

Село Турян

Предстои доставка на керемиди и керемидени капаци за частичен ремонт и укрепване сградата на кметството.

Село Чокманово

Доставените материали ще бъдат вложени в изграждането на подпорна стена, укрепваща гробищния парк. Дължината на стената е 50 метра.

Село Чеплят

Извършен е ремонт на покрива на кметството. Таваните в сградата са обновени и боядисани с латекс. Укрепен е гробищният парк на селото.

Село Широка лъка

Изградени са две подпорни стени по „Бедствия и аварии“. Ремонтиран е пътят до село Върбово. Сменени са парапетите на трите римски моста в селото. Почистено е речното корито на река Широколъшка около централната част на населеното място. Почистен и заграден е гробищният парк. Изградени са три подпорни стени по вътрешно-селската пътна мрежа и са запълнени дупки по нея. Предстои изграждане на паркинг в центъра на селото за 40 автомобила.

Вирни се горе