За двадесети път, село Смилян ще отбележи Празника на фасула

За двадесети път, село Смилян ще отбележи Празника на фасула

В най-многолюдното селище на територията на Община Смолян – с. Смилян за 20-ти път ще се проведе Празника на смилянския фасул. Началото е на 28 октомври, петък. Празникът се утвърди като едно от знаковите туристически събития в Смолянския регион, привличащо ежегодно няколко хиляди посетители, гости и туристи, почитатели на традиционния сорт фасул и красотата на Среднородипието през есента.

Село Смилян ще посрещне гостите с нова табела.

ПРОГРАМА

28 октомври, петък

14.00 ч. Откриване на базар на местни продукти от района на Горното поречие на р. Арда в парково пространство пред централен вход на читалището и сграда на Кметство – с. Смилян. Организатори Слоу Фууд – България и Конвивиум „Родопи – Смилянски фасул“.

15.00 ч. Откриване на Изложение на семена на фасули и бобови култури, отглеждани в Родопите, в Посетителски информационен център – Смилян. Организатори Слоу Фууд – България и Конвивиум „Родопи – Смилянски фасул“.

15.30 ч. Игрите на фасула – състезателни игри на открито за деца и родители площадка с изкуствена настилка зад сграда на Кметството.

16.00 ч. Среща на конвивиуми и президиуми на Слоу Фууд – България, Посетителски информационен център – Смилян

18.30 ч. „Любовта не може просто да отмине“ – моноспектакъл на актьора Симеон Владов. Зрителски салон на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“- Смилян

20.00 ч. Представяне на дегустационно меню „Традиционна родопска кухня“ на механа АИДА. С предварително записване и закупуване на куверти. Местата са ограничени до 50.

29 октомври, събота

10.00 ч. Откриване на празника със залп на фасулевото топче – открита сцена пред читалището.

Старт на по състезанието планинско бягане „Смилянски фасул“

10.10 ч. Приветствия от официалните гости на Празника

10.30 ч. Конкурс за най-атрактивен щанд на производител на местни продукти от района на Горното поречие на р. Арда. Представяне на участващите в конкурса производители. Базар на местни продукти в парковото пространство.

11.00 ч. – 16.00 ч Безплатна фасул-чорба за всички гости Празника и жители на Смилян

11.00 ч. Разглеждане на изложбата с творби участващи в конкурса „Най-оригинално пано от Смилянски фасул“ – централно фоайе на читалището.

11.30 ч.- 14.00 ч. Демонстрация на приготвяне на трахана с квас

12.00 ч.- 16.00 ч. CHEF’s Club – Смолян представя ‘street food” със Смилянски фасул.

12.45 ч. Кулинарен конкурс „Най-оригинално и най-вкусно ястие от смилянски фасул“- Посетителски информационен център – Смилян. Дегустация.

13.30 ч. 20 години Празник на смилянския фасул – 20 и много повече негови лица: церемония по награждаване на жители, организации и фирми, допринесли за утвърждаването и развитието на празника

14.30 ч. Обявяване на победителите в конкурсните програми

15.00 ч. Хора на открито с музиката на група “Мега Стил“

18.00 ч. 95 години НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с Смилян: концерт на самодейни състави при читалището и гостуващи формации.

30 октомври, неделя

10.00 ч. Базар на местни продукти в парковото пространство.

13.00 ч. Закриване на базара и празника и отпътуване на гости и участници.

Пресцентър на община Смолян

Вирни се горе