ЗА ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ПЪТ, СЕЛО СМИЛЯН ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА ФАСУЛА

ЗА ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ПЪТ, СЕЛО СМИЛЯН ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ПРАЗНИКА НА ФАСУЛА

Програма на събитието

В най-многолюдното селище на територията на Община Смолян – с. Смилян за 21-ви път ще се проведе Празника на смилянския фасул. Началото е на 20 октомври, петък. Празникът се утвърди като едно от знаковите туристически събития в Смолянския регион, привличащо ежегодно няколко хиляди посетители, гости и туристи, почитатели на традиционния сорт фасул и красотата на Среднородипието през есента.

20-22 октомври 2023 г

20 октомври, петък 14.00 ч. Откриване на изложение-базар „Чиста храна за нас и нашите деца“ с продукти от района на Горното поречие на р. Арда и продукти на производители от общностите на Организатори Слоу Фууд – България. Място: парково пространство пред централен вход на читалището и сграда на Кметство – с. Смилян. Организатори: Конвивиум „Родопи – Смилянски фасул“ и НЧ „Проф. д-р Асен Златаров 1927“ - Смилян. 15.30 ч. Игрите на фасула – състезателни игри на открито за деца и родители, място - площадка с изкуствена настилка зад сграда на Кметството. 16.30 ч. Среща-дискусия „Бобовите култури в Родопите - земеделски практики и кулинарни традиции на планината" с представители на конвивиуми и президиуми на Слоу Фууд – България място - Посетителски информационен център – Смилян 17.30 ч. Откриване на фотоизложба „Родопски етюди“ – художествена фотография от Константин Янев, Централно фоайе на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ - Смилян

21 октомври, събота

10.00 ч. Откриване на празника със залп на фасулевото топче – открита сцена пред читалището. 10.10 ч. Приветствия от официалните гости на Празника 10.30 ч. Музикално-хумористична програма с участието на изпълнители от ДГ „Дъга“ – Смилян, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Смилян, Група за изворен песенен фолклор при НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – Смилян, танцово формация „На хоро при Йо“, фолклорна група от с. Царацово и др. 11.00 ч. Конкурс за най-атрактивен щанд на производител на местни продукти от района на Горното поречие на р. Арда. Представяне на участващите в конкурса производители. Базар на фермерски продукти местни продукти в парковото пространство. 11.00 ч. – 16.00 ч Безплатна фасул-чорба за всички гости на Празника и жители на Смилян 11.00 ч. Разглеждане на изложбата с творби участващи в конкурса „Най-оригинално пано от Смилянски фасул“ – централно фоайе на читалището. 12.00 ч.- 12.30 ч. Демонстрация на приготвяне на трахана с квас щанд на Теменужка Матева 12.45 ч. Кулинарен конкурс „Най-оригинално и най-вкусно ястие от Смилянски фасул“- Посетителски информационен център – Смилян. Дегустация. 13.00 ч. Фолклорен блок – гостуващи състави от гр. Смолян, с. Царацово и с. Ветрен дол 13.30 ч. Демонстрация на приготвяне на стартери от Смилянски фасул - шеф Снежана Орлова. 14.30 ч. Обявяване на победителите в конкурсните програми 15.30 ч. Хора на открито с изпълненията на Поли Паскова

22 октомври, неделя

10.00 ч. Базар на местни продукти в парковото пространство. Старт на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“ 14.00 ч. Закриване на базара и празника и отпътуване на гости и участници.

Забележка: Организаторите си запазват право да променят програмата в случай на възникване на обстоятелства, налагащи промени.

Вирни се горе