За четвърти път Девин бе домакин на „Еньовден – фестивал на билките, цветята и екопродуктите от Родопите”

За четвърти път Девин бе домакин на „Еньовден – фестивал на билките, цветята и екопродуктите от Родопите”

За четвърта поредна година #Девин бе домакин на „Еньовден – фестивал на билките, цветята и екопродуктите от Родопите”. Мероприятието, което се превърна в празник се проведе днес пред Дома на културата в родопския град. На сцената се изявиха 11 състава от общините Девин, Смолян, Златоград, Борино и Чепеларе. Те представиха традиционни за регионите си народни песни, танци и гайдарски изпълнения. Всички гости и участници във фестивала бяха приветствани от кметът на Община Девин Здравко Иванов.

„За поредна година Девин е домакин на това прекрасно събитие, което обединява самодейци от няколко общински центъра на област Смолян. По този начин всички ние имаме удоволствието да се насладим на автентичното фолклорно изкуство и същевременно да почетем един от най-тачените български празници Еньовден - Деня на билкарите“, се каза в час от обръщението на градоначалника.

Иванов припомни и какво е Еньовден според народния календар, както и че Православната църква почита и Рождението на св. Йоан Кръстител на този ден. Той поздрави всички именници и фармацевти, които на този ден празнуват.

Приветствие към участниците и гостите на фестивала отправи и Снежана Банкатева - председател на Народно читалище „Родопска просвета – 1923” – Девин.

На щандове пред сцената се предлагаха и продукти на местни биопроизводители.

Всички участници получиха грамоти и подаръци за от Снежана Банкатева.

„Еньовден – фестивал на билките, цветята и екопродуктите от Родопите” се организира от Народно читалище „Родопска просвета – 1923” – Девин, със съдействието на Община Девин.

От „Девин“ ЕАД подкрепиха събитието, като предоставиха безвъзмездно бутилирана вода.

Вирни се горе