Южноцентралното държавно предприятие в Смолян обяви процедури за добив на повалената дървесина от ураганните ветрове на 17 септември

Южноцентралното държавно предприятие в Смолян обяви процедури за добив на повалената дървесина от ураганните ветрове на 17 септември

Южноцентралното държавно предприятие в Смолян обяви процедури за добив на повалената дървесина в резултат от ураганните ветрове на 17 септември, разразили се в района на Девин, Доспат и съседни общини. Общо 104 000 кубика е повалената дървесина, заяви пред БТА инж. Здравко Бакалов, директор на ЮЦДП.

Процедурите за разчистване на засегнатите от ветровал гори са за територии в пределите на горските стопанства в Доспат и Борино и ловните стопанства „Извора“, „Широка поляна“ и „Борово“. Пострадалите от ураганния вятър гори са изцяло иглолистни. Дърводобивът ще се възложи чрез договаряне и ще се избегнат по-дългите конкурсни процедури в подобни случаи, тъй като става дума за разчистване на последици от природна стихия, предаде БТА.

След приключване на дърводобива, ЮЦДП ще продаде повалената дървесина по ценоразпис чрез електронни търгове. Цените ще са в съответствие с нивата от наддаванията през годината, достигнали до 280 лв. за кубик едра иглолистна дървесина. След максималните стойности при поскъпването през предходни месеци, иглолистната дървесина сега се котира около 200 – 240 лв. кубика, според данни от ЮЦДП.

Пострадалите от ветровете през септември гори в определени зони са със 100 процента повалени дървета, уточняват експерти от предприятието.

Вирни се горе