Юрий Дачев: „Много бих се радвал, ако с „Юдина ела“ припомним името на Константин Канев и допринесем за преиздаване на книги му“

Юрий Дачев: „Много бих се радвал, ако с „Юдина ела“ припомним името на Константин Канев и допринесем за преиздаване на книги му“

„Разказите на Константин Канев ми бяха предложени от директора на РДТ Румен Бечев. Знам че този край е намерил голямо отражение в литературата. Константин Канев го познавах само като име и съм много благодарен на Румен Бечев, че ми предложи неговите разкази“. Това каза режисьорът на спектакъла „Юдина ела“ Юрий Дачев. С премиерата му на 15 септември РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян ще открие новия си творчески сезон и ще отбележи 70-та си годишнина. Според Дачев отец Канев е създал наистина прекрасни творби. „Докато пишех текста си дадох сметка, че нашите опасения, трудности и тревоги са нещо много малодушно, дори срамно и дребно на фона на това, което са изживели героите на Константин Канев – бедствия, нашествия, години на бедност, на чума, но въпреки това те стоят с цялата си сила и твърдост. На мен ми се иска точно това да е акцента от нашия спектакъл – изпитанията са нещо, което нито може да ни се размине, нито може да минем през тях безнаказано или без драскотини, но наша е волята да запазим духа си и да вървим пред лошото с едно хоро“, каза режисьорът Юрий Дачев. Спектакълът се развива около легендата за Юдината ела и за хората, чийто пътища се пресичат през нея – влюбени, майстори зографи, с неизживяна любов и т.н., но всички те по някакъв начин преплитат съдбите си, за да стигнат до прозрението, че животът, какъвто и да е, трябва да се живее и то с радост, независимо от болките. „Всички герои, които ще видите на сцената, ги има в творчеството на Константин Канев, но те са доизмислени, дозавършени и вкарани в театрална игра с едни чудесни актьори – всеотдайни, високо професионални, хора с усет към езика, който произнасят“, каза още Дачев. По думите му е било трудно да се избере кой от сюжетите да бъде в основата на спектакъла, защото всички са много интересни. „Много бих се радвал, ако със спектакъла „Юдина ела“ припомним какъв прекрасен автор, в лицето на Константин Канев, има в Родопите и отново да бъдат преиздадени неговите книги“, добави режисьорът Юрий Дачев.

Директорът на театъра в Смолян Румен Бечев от своя страна посочи, че когато човек чете разказите на Константин Канев, в главата му изникват картини, които трябва да бъдат показани на публиката. „Не напразно започваме сезона с „Юдина ела“. Иска ми се на всеки 15 септември да откриваме сезона с нещо, което е свързано с Родопите, за да защитим името на РДТ и естествено да почетем рождената дата на нашия патрон Николай Хайтов“, отбеляза Бечев.

„Най-голямата радост на театъра е зрителската обич и, ако ние, с нашия спектакъл, успеем да възпламеним тази обич, значи сме си свършили работата“, каза в заключение Юрий Дачев.

Спектакълът „Юдина ела“ ще бъде представен на сцената на РДТ „Николай Хайтов“ на 15 и 16 септември в 19.00 часа. С него ще бъде отбелязана 70-та годишнина на театъра и се поставя началото на новия творчески сезон.

Вирни се горе