ЮЕФМ е важен обединител на лекарите от региона

ЮЕФМ е важен обединител на лекарите от региона

Югоизточноевропейският Медицински Форум (ЮЕМФ), представляван от своя президент д-р А.Кехайов е важен обединител на лекарите от региона, включително бившите югославски и съветски републики, които сега се опитват да изградят нови здравни системи. Това заяви д-р Олег Мусий при закриването на ..заседанието на борда на ЮЕМФ, проведено на гръцкия остров Кос, известен като Острова на Хипократ.

За пръв път официална организация, включваща държави от Словения до Казахстан, проведе заседание на това място с присъствие на местните власти, представители на фондация Хипократ и на лечебни заведения от острова. На заседанието присъства и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари от Югоизточна Европа.

В обръщението си президентът на ЮЕМФ д-р Андрей Кехайов благодари на домакините за оказаното гостоприемство и за възможността участниците да видят ритуала по полагане на Хипократовата клетва на острова, където за този ритуал идват новозавършили лекари от цял свят. Представителите на Грузия, Словения, България и други страни заявиха, че ще направят необходимото за популяризиране на ритуала и посещение на острова още през тази година на новозавършили лекари, които да положат там своята клетва. По този повод вицепрезидентът на ЮЕМФ д-р Мусий сподели „Аз се докоснах до земята на Хипократ и така изпълних една от мисиите на всеки лекар – да отиде в страната на своя учител. Той акцентира върху значимостта на ЮЕФМ като обединител на много държави. „Това ни даде възможност за пръв път да посетим историческото място, където преди 2000 години е живял и работил Хипократ. Сега, в това комерсиализирано време, включително за лекарите, е особено важно етичните норми и ценности да се поставят на преден план. Това е приоритет за ЮЕМФ.”- допълни още той.

В рамките на събитието беше посетен и Асклепиона и музея на фондация Хипократ, в който са изложени ценни скулптури и предмети с историческа стойност и където може да се почерпи информация за историята на медицината. Там е изложен и Златния Хипократ, подарен през 1972 г. на музея от България.

По време на заседанието на борда беше дадена информация за активната дейност на организацията през последната година. Вицепрезидентите – д-р Олег Мусий от Украйна и проф. Павел Поредош от Словения и генералният секретар проф. Йован Тофоски от Македония запознаха участниците с подготовката и научната програма на най-значимото събитие на годината за лекарите от региона – Четвъртия международен медицински конгрес на ЮЕМФ, който ще се проведе през месец септември в курорта Порторож, Словения и ще бъде акредитиран от Европейския акредитационен съвет за непрекъснато обучение по медицина. Д-р Олег Мусий докладва за това, че приетата от ЮЕМФ резолюция стана част от програмата на Годишната асамблея на Световната медицинска асоциация. Той завърши с думите „Сега, преди Четвъртия конгрес на организацията, се вижда нейното успешно развитие и се откриват перспективи за нови идеи, благодарение на ентусиазма на сегашните, а предполагам и на нейните бъдещи членове. Надявам се дейността на тази организация да бъде стимул за развитието на медицината в Европа.”

В заключение д-р Кехайов заяви, че срещата на остров Кос поставя началото на една нова инициатива и подчерта необходимостта от утвърждаване на морално-етичните ценности, които отличават лекарската професия от всички други професии, както и това, че обединяването на лекарите от различни страни трябва да се основава именно на тези ценности.

Вирни се горе