"Юдина ела" отново на сцената на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян

"Юдина ела" отново на сцената на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян

Постановката „Юдина ела“ ще бъде играна отново на сцената на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян тази вечер. Тя е на режисьора Юрий Дачев, а историята в спектакъла е по разкази на Константин Канев и е много близка до бита и културата на местните хора и до необятната родопска душа. Това съобщиха от културната институция.

Авторът Константин Илиев Канев е роден през 1917 г. в смолянското село Момчиловци. През 1939 г. завършва Духовната семинария в Пловдив, а от 1941 г. става свещеник в родното си село. В рамките на целия си съзнателен живот “поп Каню” събира, систематизира, записва легенди, факти, разкази, свързани с живота на Момчиловци и Средните Родопи. В разказите на Канев всичко това е сплетено като корените на вековно родопско дърво. На сцената оживяват Сляпа Дана, Юдичев Тодор, Дрохо Кехая от различни разкази на Константин Канев, вплетени умело от режисьора Дачев. Истинските хора и техните истории идват към зрителя от далечно време, през реални събития и легенди, придобиват необикновена осанка, карат го да притихне пред техните болка и красота, пред мъдростта и духовната им щедрост.

„Юдина ела“ е спектакъл, който докосва сърцето, завладява емоциите и изправя на крака публиката. Музиката е дело на Мира Искърова. Участват актьорите Емилия Ованесян, Искра Йосифова, Божана Мановска, Димитър Димитров, Делян Илиев, Мариан Бозуков, Атанас Найденов и Никола Орешков.

Вирни се горе