ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА НА РУЖКО ЧЕЛЕБИЕВ И АСЕН ТРАМПОВ ОТКРИВАТ В КДК

ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА НА РУЖКО ЧЕЛЕБИЕВ И АСЕН ТРАМПОВ ОТКРИВАТ В КДК

Изложба, посветена на 75-годишнината от рождението на проф. Ружко Челебиев и Асен Трампов, откриваме на 3 ноември 2023 г., петък от 18 часа в зала „Петър Стайков” на КДК.

В експозицията са представени 55 творби – портрети, пейзажи, натюрморти, дърворезба, пластики, графика и смесена техника. Сред портретите на проф. Челебиев се открояват на съпругата му Астра, на поета Ласло Наги, на историка Никола Дамянов и собствения му автопортрет. Сред пейзажите доминират платната, посветени на планината: „Дъждовен ден” и „Край Смолян”, а сред композициите – часовниците и тяхната борба с времето.

Интересни, непоказвани до момента работи на Асен Трампов изпълват залата с топлина и магия. В неговите 28 работи са застъпени библейски сюжети, Родопите и Космоса, Орфей и Родопа, битието...Има и две творби несвързани с планината: „Край Кюстендил” и „Троян”.

Освен характерната самобитност за Асен, срещаме още неговия стремеж да изразява пространството и времето, без да се съобразява с тяхното измерение: „Ергенът и момите”, „Пролет в Смолян” „Галактиката и Слънцето”, „Устрем”, „Острието”...

Скоро в залата не е имало толкова много енергия, енергия родена от таланта на двамата ивенити творци, решили чрез поредната си съвместна изява да напомнят за себе си, за изкуството, за вечността.

Заповядайте, не е за изпускане! Всички са поканени.

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Вирни се горе