Йордан Христосков: Увеличаването на възрастта за пенсия да важи за хората до 40 години

Йордан Христосков: Увеличаването на възрастта за пенсия да важи за хората до 40 години

Господин Христосков, доколко реален е натискът на Европа за увеличаване на пенсионната възраст у нас – жените да се пенсионират на 63, мъжете на 68?

Моето мнение е, че е рано и не бива да се говори още отсега за повишаване на пенсионната възраст. В това число и за изравняване на възрастта за пенсиониране между мъжете и жените. България не е единствената страна, в която има разлика. Ние трябва да се съобразяваме с бита на българина, допълнителните задължения, които има жената в семейството. За сегашното поколение хора, на които предстои да се пенсионират в близките 10-15, а може би и 20 години, такова изравняване не трябва да има. Както и повишаването на пенсионната възраст в никакъв случай не трябва да обхваща хора, които са в предпенсионна възраст. Иначе казано изведнъж при тях да се променят правата и правилата за пенсиониране.

А ако все пак се наложи такова увеличаване на възрастта за пенсиониране?

Ако въобще ще има повишаване на пенсионната възраст, първо това трябва да стане след много сериозни проучвания и един обществен дебат. И второ – категорично това повишаване на възрастта трябва да бъде за хората, които са не по-възрастни от 35 максимум 40 години. Всички, които са над тази възраст, трябва да се пенсионират по тези правила , които в момента са заложени в Кодекса за социално осигуряване.

А какво ще стане с тези хора, на които в момента им остават две- три, максимум 4 години до пенсиониране и изведнъж им увеличат годините, през които трябва да работят?

Аз категорично съм против това. Пак ви казвам,че всички, не само тези, на които им остават за пенсиониране година – две – три, но и тези, които сега са на 40-50 години, те също трябва да се пенсионират при тези правила.

Може и да бъркам, но подобни мераци за увеличаване на пенсионната възраст имаше във Франция?

Там дебатът бе не около възрастта за пенсиониране, а беше около увеличаването на изискуемия стаж. Той е различен за държавните служители и въобще за работещите в държавния и частния сектор.

А има ли страна, където са повишили възрастта за пенсиониране и как става това?

Да, има. Германия, която има решение за повишаване на пенсионната възраст от 65 на 67 години, но с по един месец всяка година. Този преход към новата възраст ще приключи някъде към 2030 година.

Тази идея, предложена от Европа и лансирана от социалното министерство, колко време ще трябва като дебати и обмисляне преди да бъде вкарана в употреба?

При всички случаи не трябва да се бърза. Най-малко година трябва да се водят дебатите. И пак дебело подчертавам – това трябва да важи за хората не по-възрастни от 40 години.

Вирни се горе