Явор Руженов: "Мисля, че имаме огромни предимства и привилегии да живеем и работим тук"

Явор Руженов: "Мисля, че имаме огромни предимства и привилегии да живеем и работим тук"

Явор Руженов от близо месец е назначен за заместник областен управител на Смолян. Той е роден на 19.02.1991г. След завършване на висшето си образование се развива като професионалист в областта на финансите и банковото дело.

Завършва с отличие гимназия – СОУ „Христо Ботев“- Баните, след което следва висше образование в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) София със специалност “Финансов Контрол”, получава и магистърска степен “Финансов контрол и финансово право”.

Негови ресори, като част от екипа на областният управител Емил Хумчев са :

-Здравеопазване

-Социални дейности

-Земеделие, гори и екология

-Туризъм

-Етнически, интеграционни и демографски въпроси

-Обществен ред и превенция на корупцията

-Защита на потребителите

Г-н Руженов вие сте представител на ПП “Продължаваме Промяната” в екипа на областният управител. Като партия се впуснахте в политиката с голямото желание и обещание да преборите корупцията. Ще бъдат ли насочени усилията ви като зам.-областен управител в тази посока и какво трябва да се направи за ограничаване на корупционните практики?

Ще работим за преодоляване на корупцията във всички сфери, сектори и ресори. Народният представител от Смолянска област Михал Камберев също е в Комисията за борба с корупцията и силно се надявам да можем да изчегъртаме тези практики, които са трупани в продължение на години. Това е първата точка в програмата на Продължаваме промяната – нулева толерантност и нулева корупция.

Вие сте финансист и идвате от частния сектор, попаднахте в администрацията, какви са впечатленията ви, пренастроихте ли се?

Доста по-различно е в сравнение с частния сектор. Сблъсквам се с доста интересни неща, за голямо съжаление част от тях са негативни и ще направя всичко възможно това да го променим. Доколкото зависи от нас, като партия, ние няма да толерираме корупцията и няма да делим хората на наши и ваши. За нас е важно всеки един човек да се развива и професионално да се реализира. Трябва заедно да работим за благото на нашата страна, респективно нашата област. Хората живеят с презумцията, че нещата не са честни, не са прозрачни, че има задкулисие. И са прави. Това трябва да се промени. Дано всички го разбират. Само тогава може да се постигне успех. Ако всеки дърпа въжето в различни посоки нещата няма да се случват. Иначе, работата в областната администрация е интересна, динамична и отговорна. Дори и с малко, ако допринеса с работата си тук за развитието на родния край в по-добра посока, ще бъда щастлив.

Тръгвате с нагласа да не се делят хората на наши и ваши, по партийна принадлежност и пр.? Така ли да разбирам?

Да. За нас е важно не от каква политическа партия е даден човек или на коя партия симпатизира, а какви са неговите професионални качества и умения.

Какво ви привлече в политическия проект “Продължаваме Промяната” и решихте да станете част от него?

Първият мотив за мен е много личен, а вторият, че дълго време хората се нагледаха на такова деление – наши и ваши, а не на можещи и неможещи. Друга болна тема е това, че на много мои близки се наложи да работят в чужбина, при условие, че нашата страна е с огромен потенциал и възможности, пак по споменатите по-горе причини. Искам да допринеса с нещо и да направя всичко възможно, близките ми да работят в България, да не се налага да работят в чужбина. Ще направя всичко по силите си и мисля, че всички заедно ще работим точно в тази посока, хората да чувстват сигурни, спокойни, равноправни, за да остават в Родината си.

Един от ресорите ви е именно безработица и заетост. Какво трябва да се направи, за да останат младите хора тук, в областта, а защо не и да се върнат част родопчани от големите градове в страната и от чужбина?

Една от основните ни идеи е да привлечем повече инвеститори в цялата област. За нас е важно да бъдат разкрити нови работни места, да има бизнес. Работим по проект съвместно с екипа на Продължаваме промяната и г-н Хумчев, почти сме на финалната права, по създаването на екип, който да привлича инвеститори и да работи изцяло в тази посока. За сега това е един прохождащ проект, който развиваме. Надявам се, когато имаме реални резултати, хората да усетят и видят тази промяна, за която всички ние мечтаем.

Кои ще бъдат вашите приоритетни проекти?

Основните проблеми са в инфраструктурата, здравеопазването и заетостта. За да задържим населението, трябва да се погрижим за здравето му. Да направим така, че хората, когато отидат в болницата да получават адекватно здравеопазване и бърза, лекарска помощ. Лекарите и целият персонал да получават адекватно възнаграждение, за да могат да бъдат пълноценни. Да направим нормален достъпът до региона ни, с добри пътни връзки, да създадем такъв микро климат, че хората да искат да работят, живеят и отглеждат децата си тук. Ето това са част от приоритетите, по които екипът ще работи.

Пандемията изкара ли на повърхността проблемите в здравеопазването, трупани през годините?

Във всеки един отрасъл има натрупани проблеми – в здравеопазване, инфраструктура, транспорт и т.н . Искам да помоля хората да имат малко търпение, да ни дадат толеранс, не всичко става с вълшебна пръчица за ден, два, седмица или месец. Нека се завърти колелото и съм убеден, че ще видят промяната и различният начин на управление. Правителството е коалиционно и ние зависим от всеки един партньор. Пак повтарям, че хората трябва да проявят разбиране, понеже всичко се обсъжда с нашите партньори. Придържаме се стриктно към подписаното коалиционно споразумение. Нямаме нужда от предсрочни избори, а имаме нужда от време, за да има промяна. Тя вече е започнала, но темповете не са толкова бързи, колкото ни се иска и на нас.

През последните дни проведохте няколко важни срещи. Едната беше приемането на държавния план-прием в образованието. Има ли новина след проведеното заседание?

На заседанието постигнахме пълно съгласие по всички теми. План-приемът не се отличава съществено от миналата година. Отново е съобразен с нуждите на региона и на бизнеса. Има нови специалности, изцяло съобразени с нуждите на бизнеса. За град Девин, основното производство е бутилирането на минерална вода. След допитване, са установени, че необходимите кадри са за работа с автоматизирани системи, късаещи този вид производство, което ще допринесе за разкриването на повече работни места в тази сфера и по-добро развитие на икономиката в този край. За община Неделино са необходими кадри в сферата на кулинарните изделия, за Смолян – в сферата на електроразпределението и производството на пластмасови полимери. За нас е важно да чуем думата и на бизнеса, за да знаем какви кадри са необходими за региона. Няма никаква новина от срещата. Уточнен беше броят на училищата, учениците, паралелките и т.н.

Срещнахте се и с ръководството на ЕВН? Какво обсъдихте с тях?

Обсъдени бяха доста неща с ръководството на ЕВН България. Тази среща е традиционна и се провежда всяка година. Общо 130 млн. лева са инвестициите на електроразпределителното дружество в област Смолян до момента. Инвестиционната програма на дружеството предвижда изграждане на резервно захранване за Мугла и Баните през тази година. Очакванията ми са положителни по-скоро и се надявам, че това за което говорихме наистина ще се реализира, за да няма повече бедстващи хора при най-малкия снеговалеж. Получихме уверение, че ще работят в тази посока. Мога да кажа и това, че автопарка на ЕВН е модернизиран и дооборудван с високопроходими машини, разполагат и с голям брой генератори за захранване с електроенергия при необходимост.

По какви проекти работите сега в областната администрация?

Очакваме първо да бъде приет бюджета, за да можем да говорим с конкретика, но имаме и много текущи проекти, които са в процес на изпълнение.

Как се чувства един млад човек и семейството му тук, идвате от големия град? Как ще провокирате и други млади хора да се върнат в родния край?

Връщам се по-амбициран с мисълта да променя нещо. В момента заемам такава позиция, че ако зависи нещо от мен и мога да го променя ще направя всичко по силите си, за да се случи. Върнах се в Смолян с идеята да се върнат младите хора в родния край от страната и от чужбина. И както вече казах, да има работа, бизнес и добър живот. Мисля, че имаме огромни предимства и привилегии да живеем и работим тук, които под една или друга форма пренебрегваме, поради липса на работа. Затова е много важно да се работи за създаването на нови работни места и силно се надявам да променим първо инфраструктурата, за да може инвеститорите, които ще дойдат тук да видят смолянска област в една добра перспектива. Силно се надявам да успеем да направим така, че да бъде спряна миграцията на хора и част от нашите съграждани напуснали региона да се върнат. Тогава ще бъда изключително щастлив.

Какви ще бъдат вашите финални думи?

Всички да бъдем преди всичко живи и здрави, да имаме малко повече търпение, вярвам, че с общи усилия всичко ще се нареди.

Вирни се горе