„Вярваме, че свети Мина ще пази и закриля всички нас и нашите чеда!“

„Вярваме, че  свети Мина  ще  пази и закриля всички нас и нашите чеда!“

„Тук сме се събрали от всички енории на града, за да помолим този небесен закрилник свети Мана. Вратата на неговия параклис – дома Господен, е винаги отворен, вярваме, че по молитвите на свети Мина той ще ни пази и закриля всички нас и нашите чеда.“ – така се обърна към богомолците иконом Запрян Шиков, който отслужи водосвета по повод храмовия празник на параклиса „Свети Мина“ на новия център в Смолян. Както всяка година, така и тази десетки смолянчани бяха дошли, за да благодарят на светеца, да принесат петохлебия и пити за здраве и благоденствие и да запалят свещици.

Иконом Запрян Шиков поздрави миряните с днешния празник и ги призова да се обръщат с искрена и чиста молитва към св. Великомъченик Мина. Той припомни, че този благочестив войн, родом от Египет, твърдо изповядвал християнската вяра Не отстъпил пред заповедите да се покланя на езическите идоли, издадени от римската власт, и жестоко пострадал по времето на император Диоклетиан. Бил заловен и убит през 309 г, една 24-годишен. Мощите му са пренесени и погребани с почести в Александрия. Той е един от най-почитаните светци, велик наш застъпник и помощник, закрилник на семейството, който дарува на вярващите здраве, спасение, благоволение и милост.

След това иконом Шиков преподаде празничните поздрави към миряните от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. Негово Високопреподобие на този ден ослужил светата Литургия в пловдивски храм, който има втори престол, посветен на Великомъченика Мина.

На водосвета песнопенията бяха на хористите от храм „Св. Неделя“ с диригент Росица Казалиева, които в края на празника изпълниха „На многая лета!“

Иконом Запрян Шиков поръси със светена вода богомолците и приготвената за раздаване благословена храна.

Росица Примовска

Вирни се горе