Второто издание на ДНИ НА МАДАНСКИЯ КРИСТАЛ“ ще се проведе на 17-и и 18-и май 2024г.

Второто издание на ДНИ НА МАДАНСКИЯ КРИСТАЛ“ ще се проведе на 17-и и 18-и май  2024г.

За втора поредна година община Мадан ще организира уникалния празник „Дни на маданския кристал“ или “Mineral show Madan”. Второто издание на ДНИ НА МАДАНСКИЯ КРИСТАЛ“ ще се проведе на 17-и и 18-и май 2024г.

Български и германски колекционери се очаква да се включат в изложбата на кристали. Мадан се утвърждава като дестинация за минен туризъм, като целогодишно пристигат посетители за подземния минен музей и обновената Кристална зала в миньорския град.

Богата програма с участието на състави от читалища в Мадан и Смолянска област е предвидена за двудневния празник, информира Елена Узунова от Общинската администрация. В центъра на града ще бъде разположена изложба на кристални колекции. Гостите на празника ще могат да купят кристали, както и изделия от кристални форми. Сред участниците в изложението се очаква да бъдат гостуващи колекционери от различни области на страната, както и от Германия. Общността на колекционерите на кристали обичайно присъства на подобни събития и изложения, а маданските любители на природните кристални форми кореспондират със свои съмишленици от Германия, обясняват общинари. Рудникът – музей, който бе открит миналата година в Мадан, привлича туристи през цялата година, като част от посетителите са бивши миньори и българи, чиито фамилии са свързани в миналото с миннообогатителния комплекс "Горубсо".

Вирни се горе