Втора среща-разговор проведе читателския клуб към регионалната библиотека в Смолян

 Втора среща-разговор проведе читателския клуб към регионалната библиотека в Смолян

„За да се потребява изкуство трябва много изкуство да се ползва. Условие за това обаче е човек да отвори душата си, без да съди!” - Мария Касимова-Моасе

През седмицата в регионалната библиотека се проведе среща с известната писателка и журналист Мария Касимова - Моасе. Мария Касимова - Моасе очарова и усмихна смолянската публика при гостуването си в Регионална библиотека „Николай Вранчев”. За извесната писателка и журналист това бе първо посещение в Смолян, за да представи свои творби и поредно като любител на Родопа планина.

Авторката на „Близки срещи със смесени чувства”, „Балканска рапсодия”, „Записки от Шато Лакрот“, „Монолози”, "Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане" с финес и обаяние, подплатени с невероятно чувство за хумор поведе публиката на двучасов автобиографичен тур. Спомени от израстването й като човек, журналист и писател се редуваха с пъстри случки от живота й днес, част от които вплетени в последните й книги или намерили място в други творчески и журналистически проекти.

За публиката бе интересно да научи какви други таланти и умения има шармантната гостенка, как успява да контролира творческия си порив, така че да не изпада в многословие, как би се предала пъстротата на нейния изказ при превод на чужд език и други.

Водещ на срещата бе Кирил Асенов младши – председател на новосформирания читателски клуб към библиотеката. Той сподели с Мария Касимова-Моасе, че именно нейният роман „Записки от Шато Лакрот“ е избран като първа книга за общ прочит от членовете на клуба. С нескрито вълнение той оповести името „Небосклон”, което занапред ще носи новият библиотечен читателски клуб.

В знак на благодарност за гостуването и пълноценната среща директорът на библиотеката, Милка Матева, поднесе подърък на писателката ценно издание от 1973 г. на книгата „Народни песни от Средните Родопи”.

Мария Касимова-Моасе остави за читателите на Смолян автографи върху четири от своите книги, които могат да бъдат намерени във фонда на Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян.

Припомняме, че на 24 април т.г в РБ “Николай Вранчев” се създаде първият в града читателски клуб. Срещата беше учредителна и на нея присъстваха много любители на книгата и четенето.

Събитието бе открито от Милка Матева – директор на библиотеката. Тя изказа благодарността си, че именно библиотеката е припозната, като естественото място за срещи на литературния клуб. След нея думата взе Кирил Асенов – главен инициатор и създател на читателския клуб. Той сподели пред присъстващите, че неговата идея е свързана с желанието му, в Смолян да се случват повече културни събития и че клубът е място за срещи и запознанства на хора, обичащи литературата и разговорите за книги и автори.

На срещата тогава бяха приети основни клубни правила, а именно:

  • Клубът е отворен за всички любители на книгата; - Интересът към литературата е единствения критерий за приемане; - Сбирките се провеждат един път месечно и имат продължителност един час; - Всеки желаещ да участва в клуба, може да се включи по всяко време, като се обади на телефон – 0879471503 или в отдел „Читалня” към библиотеката; - На всяка среща се обсъжда по една книга, предварително зададена за четене в предходна среща;

    За председател на клуба беше избран Кирил Асенов.

Alternati text

Altext

Alternatext

Altere text

Alte text

Вирни се горе