Всичко за филтъра на автоматичната скоростна кутия

Всичко за филтъра на автоматичната скоростна кутия

Автоматичната трансмисия е система с относително дълъг експлоатационен живот. Най-често повредите в него се появяват непосредствено след изтичането на гаранцията на производителя на машината. Необходимо е да се отбележи, че ремонтът на трансмисията няма да е евтин за шофьора, затова е необходимо постоянно да се следи състоянието на маслото и филтъра. Шофьорите винаги обръщат внимание на първото, но често забравят за второто. Защо не е правилно да се прави това, какво е предназначението на филтъра и как да разберете кога е време да го смените? Нека да разберем заедно.

val

Снимка на филтър за автоматична трансмисия - euavtochasti.bg

За какво е предназначен филтърът?

Филтърът на автоматичната трансмисия изпълнява същата функция като филтрите в другите системи на автомобила, т.е. предпазва от чужди замърсители. Задачата му е да предпазва компонентите на трансмисията от чужди частици, като например: мръсотия, прах, метални стружки и други. Така маслото се поддържа чисто и циркулира правилно в системата. Всеки филтър е консуматив и с течение на времето се запушва. До какво може да доведе? Казано по-просто, маслената помпа намалява налягането на маслото, което може да доведе до влошаване на състоянието на фрикционните плочи, соленоидите и други компоненти в автоматичната скоростна кутия.

По какво се различават филтрите един от друг?

Първата разлика между филтрите е мястото на инсталиране. Те биват външни (разположени на корпуса на скоростната кутия) и вътрешни (монтирани в корпуса на скоростната кутия). Първият вариант е достатъчно лесен за примамване, тъй като няма нищо трудно за достъп. Всъщност този филтър прилича на маслен филтър по външния си вид. Вторият вариант е много по-труден за промяна. За да го направите, трябва да отидете в сервиз.

В допълнение към разликите в мястото на закрепване, филтрите се различават и по материалите, от които са изработени. По-старият дизайн е представен с фина метална мрежа. Тя не пропуска едри замърсявания и се почиства лесно с вода или насочена въздушна струя. По-новите филтри са изработени от филц. Те могат да задържат много повече отпадъци, но се износват по-бързо.

Кога е необходимо да смените филтъра?

Производителите винаги посочват приблизителен срок на експлоатация на този консуматив. Това не е странно, всъщност всичко зависи от начина на експлоатация на автомобила. Повечето механици са съгласни, че филтърът на автоматичната трансмисия трябва да се сменя едновременно с течността ATF. Това означава, че по-старите автомобили трябва да сменят ATF филтъра на всеки 30-40 хил. км, а по-новите - на 60-70 хил. км. Струва си също така да споменем, че някои от най-новите модели имат трансмисии, които не се нуждаят от поддръжка. Това означава, че за да стигнете до филтъра и да го смените, ще трябва да разглобите цялата скоростна кутия. Ето защо си струва да смените гореспоменатата течност и филтър при достигане на прага от 30 000 км пробег.

Вирни се горе