Всеки пети преболедувал COVID-19 страда от различни пост-ковидни състояния

 Всеки пети преболедувал COVID-19 страда от различни пост-ковидни състояния

Всеки 5-ти от преболедувалите COVID-19 продължава да има оплаквания седмици или месеци след като са се инфектирали със SARS-CoV-2 или съобщава за нови или възвръщащи се симптоми след оздравяване от епизод на остър COVID-19. Това са около 20% от преболедувалите, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Експертите съобщават, че заразяването със SARS-CoV-2 може да има дългосрочни последици за здравето, дори ако протичането на инфекцията е леко или безсимптомно.

Силно застрашени са хората, прекарали заболяването тежко, както и възрастните (при които имунната система е значително по-слаба), и лицата с хронични заболявания. Като пост-COVID състояние или дълъг COVID се дефинира широк диапазон от оплаквания/симптоми, продължаващи седмици и дори месеци след първоначалното инфектиране с коронавируса, причинител на COVID-19. Сред тях са и новопоявили се симптоми, които не могат да бъдат обяснени с алтернативна диагноза.

Най-честите симптоми при пост-COVID състоянията са затруднено или учестено дишане, уморяемост или отпадналост, усещане за постоянно изтощение, затруднения в мисленето и концентрацията (т.нар. "мозъчна мъгла"), кашлица, болки в гръдния кош и корема, в мускулите и ставите, главоболие, диария, проблеми със съня, световъртеж, продължаваща във времето загуба на вкус и/или обоняние, тревожност, депресивно настроение и други оплаквания, които имат въздействие върху ежедневните дейности на индивида.

В научната литература се съобщава и за случаи на промяна в месечния цикъл на жените, хормонален дисбаланс, косопад, замайване, повръщане и др.

Честотата на пост-COVID състоянията нараства с напредването на възрастта. Над 50% от засегнатите пациенти са във възрастовата група 74+ г., следвани от тези в групата 65-74 г.

И децата също страдат от дълъг COVID – според международните данни до ¼ от преболедувалите могат да имат продължаващи във времето симптоми.

Хронично болните, особено хората с астма или други хронични белодробни заболявания, артериална хипертония, захарен диабет, хронични бъбречни заболявания, затлъстяване; жените – проучванията са категорични, че жените страдат от дълъг COVID много по-често от мъжете.

Наличието на повече от пет симптома през първата седмица от острата фаза на заболяването също е свързано с по-висок риск от развитие на дълъг COVID-19, независимо от възрастта или пола.

Пациентите с тежко протичане на COVID-19 са особено склонни да страдат от усложнения на различни органи и системи – следствие от прекараното заболяване (например при не малък брой лица образните изследвания показват изменения в белите дробове месеци след боледуването, като успоредно с това продължават оплакванията от задух, кашлица и др.).

Научните данни показват, че хоратаа със завършен ваксинационен курс са по-защитени от тежко протичане на заболяването и от дългосрочни последици за здравето при инфекция със SARS-CoV-2 (дори в случай на ваксинален пробив) в сравнение с неваксинираните срещу COVID-19.

От Здравното министерство цитират проучване, проведено във Великобритания, според което при ваксинираните лица рискът от дълъг COVID е с 47% по-малък. Резултатите от проучването показват още, че вероятността от хоспитализация при напълно ваксинираните намалява със 73%.

От МЗ уверяват, че повече информация за дългосрочните последици от COVID-19, както и за хората, при които рискът от последващи усложнения е по-висок, са публикувани на сайта https://plusmen.bg – част от информационната кампания “Плюс мен” на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията.

Вирни се горе