Времето през ноември!

Времето през ноември!

Времето през ноември - циганско лято и сутрешни мъгли - ще се редуват топли и хладни дни, няма изгледи за сериозни валежи, съобщава meteobalkans.

През идващия ноември средната месечна температура в повечето райони ще бъде с 2-5 градуса над нормата (от 10°С до 17°С), а на местата, където се очакват повече мъгли и облаци, особено в котловините и част от Дунавската равнина, ще бъде около нормата. Във валежно отношение очакванията са под нормалните. Количествата валежи от дъждове ще са по-малко от обичайното за месеца, като в западните части те ще са между 50 до 80 л./кв.м., а над източната половина - до 30-50 л./кв.м

Времето през първото десетдневие на ноември

Първите дни на ноември ще е динамично със преминаването на серия от атмосферни смущения. Метеорологичните модели засега прогнозират застудяване и висока вероятност за преминаване на циклон през нашата страна.

Валежи и застудяване очакваме между първи и втори ноември, като през България ще премине атмосферно смущение. Температурите ще бъдат сравнително ниски - между 12-17°С, а за планините – между 5° и 10°С. Очакваме валежи от дъжд, като по-значителни ще са явленията над Западна и Централна България.

Възможни са и гръмотевични бури над крайните югоизточни райони от нашата страна. Вятърът ще се ориентира от северозапад, но като цяло застудяването ще е краткотрайно.

След есените валежи идва ред на затопляне и сравнително високи температури. Повишение на градусите очакваме между 3-4 ноември. Тогава Балканският полуостров постепенно ще попада под влиянието на топля сектор на нов средиземноморски циклон. Температурите ще бъдат сравнително приятни - между 15-20°С, а за планините – между 10° и 12°С. Значителни валежи се очакват над Западните Балкани и Централна Гърция.

Времето през втората десетдневка на месеца

Към 12-15 ноември според текущите прогнози, има голяма вероятност над Източна Европа да очакваме преминаването на полярен циклон към Украйна и Румъния. По неговата северна периферия към Балканите ще се пренася по-хладен въздух, пише 24 часа.

Вирни се горе