Времето през август: Ще продължат ли екстремните жеги

Времето през август: Ще продължат ли екстремните жеги

След горещото време в края на юли, при което на места в Дунавската равнина температурите превишиха 39 градуса, и в първата седмица на август жегите ще се задържат, но между горещите периоди ще се повиши вероятността и от очаквани студени атмосферни фронтове.

Причината за жегите е продължаващ мощен пренос на горещ въздух, идващ от Африка и дори честите нахлувания от Северозападна Европа няма да повлияят съществено на този пренос, съобщава Meteo Balkans.

Балканите ще бъдат обхванати от мощен антициклон над Средиземно море поддържащ безоблачното време над Южна Европа. Силни бури ще се образуват над крайните северозападни и северни райони от полуострова. Остава висок рискът и от горски пожари, а на повече места из България ще наблюдаваме засушаване.

Времето през първото десетдневие на август се очаква температурите да са с 3-5 градуса над климатичната норма.

Над страната ще преобладава слънчево и горещо време, но до обяд. Следобедите се очакват валежи и гръмотевици, но на много по-малко места, и то предимно в планините. По-малка е вероятността от валежи над Източна България.Температурите в страната ще са между 34-38°С.

Към средата и към края на първото десетдневие и в началото на второто (между 3-5 и 7- 9 август) отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, които в някои райони ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки. Очакваме и застудяване и по-ниски температури по климатична норма.

В първите дни от второто десетдневие времето ще е предимно слънчево, а следобедите - с висока облачност. Температурите ще са около нормата за август и ще са между 35-37°С. Над Дунавската равнина ще е ветровито. Към 18-19 август очакваме преминаване на студен атмосферен фронт, с който и температурите ще се понижат. Очакваме също валежи и гръмотевици. След краткотрайното захлаждане, до края на второто десетдневие температурите ще се повишат, но в следобедните часове вероятността от валежи е по-висока.

В по-голяма част от страната вероятността от валежи е много по-малка. Времето ще е слънчево и горещо. Очакваме и температури от над 35°C. Обикновено към края на месеца се повишава вероятността и от по-силни атмосферни смущения.

Вирни се горе