Военни от 101-ви алпийски полк участваха в най-тежкото планинско състезание

 Военни от 101-ви алпийски полк участваха в най-тежкото планинско състезание

От 28 февруаридо 2 март във високия лагер на военната тренировъчна зона Lizum/Walchen (Австрия) се проведе най-тежкото военно планинско състезание в света Edelweiss Raid 2023.

В него взеха участие 22 отбора от девет държави, информират от Сухопътни войски.

От Република България участваха девет военнослужещи от 101-ви алпийски полк с ръководител капитан Николай Соколов. В това състезание отборите тръгват едновременно като част от масов старт, като екип, състоящ се от осем военнослужещи всеки.

Първото изкачване е направено с висока скорост, преминават се за два дни 40 километра и 4000 метра надморска височина през Алпите, също така трябва да се овладеят и допълнителни дванадесет военни задачи по пътя през групите във високо алпийски терен.

В първия състезателен ден отборите имат задачи за решаване на пет гари, които изискват не само способност за бързо реагиране, но и високо ниво на военно ноу-хау.

Предизвикателствата пред екипите в детайли са станциите за търсене и спасяване на пострадали от лавини, военни тренировки във високите алпийски терени, движение в планината, групово тръгване по въжената пътека с пострадал, както и изкачване на 2642 метра надморска височина.

След последната гара участниците успяват да си починат в направени от тях биваци. След напрегнат и изтощителен ден, състезателите събират нови сили за следващия ден

През втория ден състезателите трябва да поемат още няколко предизвикателни теста.

На първата гара един участник ляга на универсална носилка 2000, за да се симулира транспорт на пострадал, след това на стръмен склон трябва да изградят временно стрелбище, а най-важни са целите, поставени на дъното на долината, които да се отстрелят най-бързо.

След два изключително напрегнати състезателни дни, десетото издание на “Edelweiss Raid 2023” завършва, като тимът на 101-ви алпийски полк се класира на 15 място от всичките 22 отбора.

Всички участници са посрещнати с аплодисменти, защото в това тежко състезание всеки финиширал е победител.

Вирни се горе