Водосвет за светите братя равноапостолни Кирил и Методий в село Левочево

  Водосвет за светите  братя равноапостолни Кирил и Методий в село Левочево

В деня за почит на светите равноапостолни Кирил и Методий – 11 май, бе отслужен първи водосвет след възстановяването на параклиса на тяхно име, който се намира над смолянското село Левочево. Богослужението бе водено от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион в съслужие на секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. великомъченица Неделя“ в Райково и отговарящия за този параклис свещеник Васил Маджаров от устовския храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

За да почетат свитите отци и да се порадват на новата духовна обител, която била преди време напълно разрушена, а сега възстановена, бяха дошли много левочевци и гости от съседни населени места. Тук бяха основните дарители семейство Тодор и Здравка Баткови, Мартин Батков, зам.-областния управител Владимир Гърбелов, кметът на Смолян Николай Мелемов със своя заместник Марин Захариев, общинският съветник Стефан Сабрутев и др. Иконом Запрян Шиков припомни важни моменти от житията и делото на светите равноапостолни Кирил и Методий. В Акатиста за тях Църквата пее: “Озарени от светлината на вашето учение, със сърце и уста ви зовем: Радвайте се, учители на славянските страни. Радвайте се, нови Петре и Павле, първовърховни апостоли на славяните; радвайте се, свети евангелисти на българския народ. Радвайте се, мироносци, Христово благоухание на Църквата; радвайте се, живителен дъх за живот за онези, които се спасяват. Радвайте се, наши просветители, открили ни извора на богопознанието; радвайте се, Божии приятели и духовни бащи на много народи. Радвайте се, равноапостолни Кириле и Методие, просветители на целия славянски род!“

Архимандрит Висарион поздрави всички присъстващи, многото дарители от селото и от страната и пожела Божието благословение да бъде над всички тях, над семействата и чадата им. Бог да закриля Родопите. Всички да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта.

Изпълнено бе песнопението на „Многая лета“. Всички вкусиха от благословения курбан.

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе