Владимир Уручев с участие в Европейския форум за ядрена енергия в Прага

Владимир Уручев с участие в Европейския форум за ядрена енергия в Прага

Евродепутатът от Групата на ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев участва в 6-та пленарна среща на Европейския форум за ядрена енергия (European Nuclear Energy Forum (ENEF)), която се провежда на 19 и 20 май в Прага. Форумът е платформа за широка дискусия по въпросите за  възможностите и рисковете, които съпътстват развитието  на ядрената енергетика,съобщиха от пресцентъра на партията.

Основен акцент на дискусиите тази година е състоянието на ядрената енергетика след аварията в японската централа Фукушима. Критериите за провеждане на стрес тестовете и условията за оценка на безопасността и рисковете на 143-те атомни централи в ЕС са сред най-важните и актуални теми, които са във фокуса на обсъжданията.   Срещата беше открита от министър-председателите на Чешката република и Словакия и комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер. Встъпителни изказвания при откриването бяха направени от ресорните енергийни министри на Франция, България и Унгария в присъствието на техните колеги от Чехия и Словакия.

Участието на повече от 350 души във форума свидетелства за изключителния интерес и актуалността на темата за бъдещето на ядрената енергетика след катастрофалните земетресение и цунами от 11 март в Япония.   В дискусията с представителите на различните европейски институции, ядрената индустрия и неправителствени организации, Владимир Уручев заяви позицията, че прегледът и оценките на безопасността на ядрените централи в ЕС, в отговор на японската авария, следва да доведат до издигане на безопасността на ядрената енергетика на ново, още по-високо ниво, което да гарантира, че всички остатъчни рискове са анализирани и сведени до възможния минимум.

‘Мащабите на природното бедствие от 11 март в Япония далеч надминават дори най-екстремалните природни събития, които биха могли да настъпят в Европа, но аварията във Фукушима повлия негативно върху общественото мнение за ядрената енергия и това налага правителствата, регулаторните органи и индустрията да предприемат адекватни и навременни мерки’, сподели евродепутатът.

Затова, по негово мнение, критериите за стрес тестовете не трябва да бъдат занижени и формални, тъй като е необходимо не само да се потвърди проектната безопасност на действащите централи, но и да се постигне реално и качествено подобрение, каквито са очакванията и на обществеността.

Според Владимир Уручев, критериите за новите централи следва да бъдат дори още по-строги. Само с такъв решителен подход може да се запази обществена подкрепа за ядрената енергетика.

Пред колегите си от ядрения бранш, евродепутатът сподели и своето виждане за конкретни критерии за предстоящите оценки на ядрените централи, откроени след аварията във Фукушима, включително потенциални недостатъци и пропуски, които е задължително да бъдат коригирани в кратки срокове.

Каквото и да направи ЕС за повишаване на безопасността на ядрените си мощности в отговор на аварията във Фукушима, то няма да има необходимия ефект, ако остане само в рамките на Съюза. Абсолютно задължително е да се положат всички усилия, за да бъдат привлечени всички страни с ядрена енергетика (особено съседните на ЕС) и те да последват нашия пример за извънредна и задълбочена оценка и последващо повишаване на безопасността на ядрените си мощности, заключи българският евродепутат.

Вирни се горе