Виолета Бояджиева, БСП: За 12 години ГЕРБ наложиха финансова политика, която обрече Смолян на застой

Виолета Бояджиева, БСП: За 12 години ГЕРБ наложиха финансова политика, която обрече Смолян на застой

Така и не видяхме ясен план и действия за повишаване на местните приходи и привличане на инвеститори, категорични са социалистите.

„Няма как да очакваме нормални пътища, ремонтирани улици, здрави тротоари, подреден, чист и осветен град, когато местните приходи не се изпълняват, а целевите капиталови субсидии от републиканския бюджет, никога не достигат. За 12 години управление на ГЕРБ в Смолян сме свидетели на системно неизпълнение на бюджета в частта за местни приходи и липса на каквито и да е усилия тази негативна тенденция да бъде пресечена”. Това заяви финансистът Виолета Бояджиева, кандидат за общински съветник от „БСП за България”.

По думите й проследяването на числата само за последните четири години ясно може да покаже управленското безхаберие и негативна тенденция.

„През 2019 г. приходите от местни дейности са в размер на 1 8540 711 лв. в това число и приходите от продажба на сгради и земя общинска собственост в размер на 8 479 917 лв. Отчетът сочи изпълнение в рамките на 54%, в т.ч. изпълнение на приходи от продажба на сгради и земя 323181лв или 3.8%. За 2020 г.приходите от местни дейности са в размер на 22 053 404 лв. в това число и приходи от продажби на нефинансови активи в размер на 8 217 819 лв. В края на годината е отчетено изпълнение на местните приходи в размер на 55 %, в това число приходи от продажба на общински имоти 730428 или изпълнение от 9%. 2021г е приет бюджет за приходи от местни дейности от 23476577лв в това число приходи от продажба на активи 10380857лв. Отчетено е изпълнение за годината 13415782лв или 57%, вбтова число изпълнение от продажба на активи 628134лв или 6%. През 2022г привтия бюджет в частта местни приходи е в размер на 17319444лв, в т.ч. приходи от продажба на имоти 2015505лв. Отчетено е изпълнение 13377075лв, 77%. В това число приходи от продажба на активи 678409лв или 34%. ”, представи фактите Виолета Бояджиева.

Кандидатът за общински съветник на „БСП за България” бе категорична, че системното неизпълнение на бюджета в частта за местни приходи през всички тези години е резултат от факта, че не са положени реални усилия, за да се повиши събираемостта на местните данъци и такси. Липсва ясен разчет за реалистични приходи. Това създава и фалшиви очаквания за развитие на общината.

„За 12 години ГЕРБ така и не утвърдиха ясни приоритети за развитие на Смолян и не предприеха действие за привличане на инвеститори. Като резултат - ежегодно неизпълнение на капиталовата програма и влошена среда за живот на гражданите на Смолян, както и по малките населени места”, подчерта Виолета Бояджиева.

По думите й на фона на тези негативни тенденции ръководството на общината си позволи да отпише над 1,6 млн.лв свои публични вземания от данъци и такси поради изтекла давност. „Въпреки настояванията ни, общинските съветници от БСП така не получихме информация какви действия е предприело управлението на ГЕРБ и Николай Мелемов, за да се съберат тези вземания преди изтичане на давностния срок”, посочи Виолета Бояджиева и добави:

„В същото време един безлихвен заем от републиканския бюджет с остатък 1,4 млн.лв се предоговаря и рефинансира в продължение на няколко години, а друга част от безлихвен кредит бе служебно погасена от Министерство на финансите за сметка на намалена капиталова субсидия. Посочените факти съвсем не показват финансова стабилност на общината, напротив те потвърждават тенденция на свиване и липсваща перспектива”.

„Бюджетът не е просто една сметка, която трябва да се балансира – нужно е планиране, което осигурява финансова стабилност днес и поглед напред, за да се развива общината. Бюджетът е инструмента за финансиране на местните дейности в интерес на жителите на Смолян, при спазване на принципите на законосъобразност, целесъобразност, ефективност, ефикасност и публичност /чл.4от Закона за общинските бюджет/.”, заяви кандидатът на „БСП за България”, подчертавайки, че екипът на Иван Френкев и социалистите имат ясен план за развитие на общината и стройна финасова политика в това отношение.

„Община Смолян се нуждае спешно от промяна във философията на управление чрез: активно управление, извеждане на приоритети и привличане на инвестиции. Всичко друго обрича Смолян на застой – това, което виждаме през последните 12 години”, категорични са от „БСП за България”, които се явяват на вота на 29 октомври с номер 1 в бюлетината.

vili

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър:БСП - Смолян

Вирни се горе